Spor Psikoloğu Arda Coşkun ile esporda zihinsel antrenmanın önemini, iletişimin nasıl olması gerektiğini ve olaylara nasıl yaklaşılacağı konularını konuştuk! Dilerseniz röportaja geçelim.
Takımımızdaki kötü oyuncuları veya kötü olayları nasıl görmezden geliriz?
Görmezden gelmeye çalışmak ideal bir çözüm değil başta bunu söylemem gerekiyor. Belki bu soruyu oyuunda bizi zorlayan dışsal faktörler olduğunu tekrardan kendi performansımıza nasıl odaklanabiliriz gibi revize edebiliriz. Dikkatimizi dağıtan her olay içinde zihinsel olarak şu filtreyi kullanmanızı öneririm: kontrolümde olanlar ve kontrolümde olmayanlar. Tabi bu egzersizi müsabakalardan önce yapmanızı öneririm.
Örneğin son yaptığınız müsabakayı hatırlayın. Sizi zorlayan anların ve ne hissettiğinizin listesini çıkarın. Daha sonra bu listeyi kontrolümde olanlar ve kontrolümde olmayanlar olarak ikiye ayırın. Bir sonraki aşamada da kontolümde olanları nasıl geliştirebilirim sorusunun cevabını düşünüp strateji kurmaya çalışın. Kontrolümde olmayanları ise nasıl karşılabileceğim hakkında bir strateji oluşturmaya çalışabilirim. Bu yöntemle olaylara yaklaştığınız zaman kaygınızın azaldığını ve süreci daha iyi kontrol ederek performansınızın arttığını göreceksiniz.
Menajer ve oyuncular arası iletişim nasıl olmalı?
Bizim önerdiğimiz her sağlıklı iletişim gibi mesajın dolaysız, şeffaf olması ve mesajı kime iletmek istiyorsak odağımızda o kişinin olması. Bizim kültürümüzde ne yazık ki dolaylı yollardan “kızım sana söylüyorum gelinim sen anla” yaklaşımı halen devam etmekte. Bu tarz bir yaklaşım ileride daha büyük iletişim sorunlarına ve yanlış anlamalara da neden olmakta.
-
İlginizi çekebilir: VALORANT – Spike hakkında bilinmesi gereken her şey!
Özellikle espor alanında da menajerin oyunculardan beklentilerini açık bir dille ifade etmesi gerekiyor. Oyuncuların da bu beklentileri nerelerde yerine getirebileceklerine nerelerde ise zorlanacaklarına dair fikirlerini menajer ile paylaşmaları önemli çünkü tek yönlü bir iletişim de sağlıklı ve sürüdürebilir olmuyor. Her takımın farklı dinamikleri vardır ama iletişimin merkezine saygı, açıklık, dürüstlük ve sınırların belirlenilmesi koyulursa belki ilk zamanlarda sorun yaşarsınız ama orta ve uzun vadede takım dinamiklerine müthiş bir katkıda bulunursunuz.
Müsabakalara zihinsel olarak nasıl hazırlanabiliriz?
Yaptığınız antrenmanların yanı sıra günlük rutininize mutlaka zihinsel antrenman da ekleyin. En yararlı antrenman tekniklerinden biri de zihinde canlandırma/imgeleme. Kısaca teknikten bahsetmem gerekirse müsabakada yapacağınız stratejileri veya sizi motive eden sahneleri gözünüzü kapatıp zihninizden geçirmek olarak tanımlayabilirim. Bu teknik uygulanması çok kolay olmasının yanı sıra dikkat etmeniz gereken birkaç da çok önemli noktayı barındırmaktadır.
Bunlardan ilki iyi bir canlandırma için mutlaka tüm duyulara odaklanmanız gerekir. Sesler, görüntüler, klavyeye dokunma hissi gibi duyularınızı gözünüzü kapattığınızda da olabildiği kadar gerçekçi olsun. Bunun dışında canlandırdığınız sahnelerin sizin kontrolünüzde olması da çok önemli. Yani kendinizi iyi bir müsabaka yaparken canlandırmak için gözlerinizi kapattığınızda sürekli hata yaparken görürseniz teknik işe yaramaz aksine size zarar verebilir. Bu durum tekniği kullanmaya başladığınız ilk zamanlarda başınıza gelebilir. Böyle durumlarda gözünüzü açın ve hazır olduğunuzda tekrardan tekniği uygulamaya çalışın. Son olarak bol bol pratik yapmanız zihinde canladırmayı her geçen gün daha iyi ve kontrollü yapmanızı sağlayacaktır.