Riot Games Türkiye Ülke Müdürü görevinden ayrıldıktan sonra Blaze Esports‘u kuran Bora Koçyiğit, Biz10 TV isimli YouTube kanalında Mehmet Ayan’ın sorularını yanıtladı. O söyleşiden satır başlarını burada yazıya döktük.
“Türkiye’de espor nasıl gelişti?”
Esasında bu iş, dünyada çok popüler olmaya başladı önce. Popüler olma nedeni de internet hızında yaşanan büyük gelişme ve kapasitenin artması. Şimdi evlerimizde 100 megabit internet var. İnanılmaz hızlı. İnternetin bu hıza gelmesi, bu işi global bir hale getirdi. Artık evlerden çıktı insanlar, global bir hale geldi. Ve bu dünyada çok büyük bir yatırım almaya başladı. Şöyle klişe bir tabir var “dijitalleşen dünya”. Dijitalleşen dünya içerisinde esporda sporun dijitalleşmiş hali aslında.
“Riot Games’e katıldığın ilk günden ayrıldığın güne kadar Riot Games neredeydi, nereye geldi?”
Ben 2014’ün Temmuz ayında katıldığım Riot Games’e. Ve o zaman oyun oynayan kitle çok iyi biliyordu Riot Games’i. Fakat oyun oynamayan kitle bilmiyordu. Yani ben arkadaşlarıma Riot Games’e gidiyorum dediğim zaman açıklama gereği duyuyordum. O ne ya, espor ne? Bunları çokça duydum. Şimdiki farka baktığımız zaman şimdi spor medyası, ekonomi medyası çok farkında böyle bir gerçek olduğunun. Bütün markalar çok farkında. Bana desen ki sen neyi başardın, tek bunu söyleyebilirim. Türkiye’de esporun bilinirliği anlamında ben çok çalışmaya çalıştım. Umuyorum ki başarılı olmuşuzdur.
Bora Koçyiğit’in espor takımı Blaze Esports’un kadrosu belli oldu
“Türkiye’de esporun pazar payı nedir?”
Türkiye’de oyun sektörü yaklaşık 500 milyon dolar civarında toplam. 500 milyon dolar, oyun sektörü için hiçbir şey. Dünyadaki oyun sektörü 120 milyar dolar. Biz 120 milyar doların 500 milyon dolarını alıyoruz şu an. Potansiyelimiz çok daha yüksek. Espor sektörü bu sene 1 milyar doları geçiyor dünyada. Türkiye’de espor sektörünün büyüklüğünü söylemek çok doğru değil çünkü pastanın küçük bir kısmı ama o da yüzde 40-50 büyüyor. Yani ülkede diğer büyümelere baktığımız zaman şirketler yüzde 4-5 büyüdüğü zaman iyi sayıyorlar.
“Türkiye’de esporun geleceği nasıl?”
Çok büyük görüyorum. Onun için yatırım yapmaya devam ediyorum. Bence espor Türkiye’de yatırım yapmak için çok doğru zamanda ve noktada. Doğru yere, doğru şekilde, abartmadan ve iyi inceleyerek yatırım yapıldığı takdirde çok karlı bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Çünkü gençlere yapılan bir yatırım bu. Ve spora yapılan bir yatırım. O nedenle çok büyüyeceğini düşünüyorum. Şunu söyleyeyim. Büyüme hızı çok hızlı. Çok hızlı büyüyor. Katlanarak büyüyor her yıl.