Connect with us

Counter-Strike Global Offensive

FPL’den Türklerin atılması doğru mu?

Salgının tamamen durduramadığı tek spor dalı olan espor’da neler oluyor? FPL’den Türklerin atılması doğru mu?

FPL elemelerinden Türklerin atılması doğru mu?

Salgının tamamen durduramadığı tek spor dalı olan espor’da neler oluyor? FPL’den Türklerin atılması doğru mu?

Hukukun henüz tam anlamıyla dahil olamadığı, kendi içerisinde kurallar barındıran ve aslında spor dalı olup olmadığı konusunun dahi tartışmalı olduğu bir alan espor. Her ne kadar tartışmalı da olsa belirli kurallara ve tekniklere uyarak yapılan bedensel ve zihinsel gelişime yararlı eğlenme ve yarışmak amacı da bulunan bedensel hareketlerin bütününe spor adı verildiği göz önüne alındığında esporun bir spor dalı olduğunu söylemek gerekir. Espor ile hukukun ülkemizde en yakın ilişkide olduğu yer kuşkusuz Türkiye E-Spor Federasyonu oluyor. Ancak hukuk ile espor ilişkisi ülkemizde tabi ki de federasyon ve federasyonun yetki alanı ile sınırlıdır.

Espor deyince öncelikle aklımıza oyunlar gelmekte. Her oyun espor için elverişli olamayabiliyor. Espor yapılabilecek oyunların online oynanabilecek, birey veya takım olarak yarış yapılabilecek oyunlar olduğunu görüyoruz. Bu imkanları sağlayan oyunlardan biri de Counter Strike: Global Offensive.

Espor tarihinin en önemli oyunlarından biri olan CS:GO için FACEIT tarafından profesyonel oyuncuların oynayabileceği bir lig olan FACEIT Pro Lig kurulmuştur. Ligde yer alacak oyuncular FACEIT yetkilileri tarafından lige davet edilmiş veya FPL-C’de (FACEIT Pro League-Challenger) belli bir başarı elde etmiştir.

2020 yılının Nisan ayının son günlerinde ise FPL’de yer alan oyuncular ile ilgili şikayetler üzerine 33 oyuncu Faceit Pro Lig’den atıldı. Atılan oyuncular arasında ligde yer alan sayılı Türk oyunculardan imoRR, tecoNe-, lurzybob ve AslanM4shadV gibi isimler de yer alıyordu.

İlginizi Çekebilir: CS:GO Dust 2 haritasında futbol topuyla ilginç bir taktik geliştirildi

FACEIT Pro Lig yazılı kuralları önceden belirlenen bir lig değil, bunun yerine lig için yeni bir adalet sistemi geliştirilmiş. Geliştirilen adalet sistemine göre küfürlü içerikler ve olumsuz davranışlarda bulunan oyuncular doğrudan tespit ediliyor ve cezalandırılıyor.

Olumsuz davranışları tespit etmek ve bu davranışları gözden geçirip her bir uyuşmazlığı doğrudan karara bağlayacak kişiler ise FACEIT Adalet Topluluğu. Bu topluluk oyun hakemlerinden oluşmakta. Hakem olmak isteyen oyuncular başvuruda bulunabiliyorlar.

Oyuncular hakem olduklarında ise her bir vakaya erişebilecekleri kısa video klipler bulunacak ve onları inceleyip karar verebilecekler. Yeterli sayıda hakem belirli bir karar üzerinde anlaşırsa, oyunculara uyarı cezası verilebiliyor ya da oyundan yasaklanabiliyorlar. Yine hakem olabilmek için sitede belirli kriterler yer almakta.

CS:GO özelinde çevrim içi oyun özgürlüğünün kural belirsizliği ile oyuncuların elinden alındığını söylemek mümkün. FPL gibi önemli bir lige katılma hakkını elde edecek derecede iyi bir oyuncusunuz ama tam olarak hangi eyleminizin oyun içerisinde suç teşkil ettiğini bilmeniz mümkün değil. Ayrıca sistem tamamen “report a player” üzerine kurulmuş, dolayısıyla hile yaptığınıza dair bütün oyuncular bildirimde bulunabilir.

Hakemler de dosya (olayın olduğu kısa videolar) üzerinden inceleme yaparak karar verebilir. Ancak incelemenin neye göre yapılacağı, hangi eylemlerin olumsuz olarak algılanacağı, hangi eylemin karşılığının uyarı olduğu veya hangi eylemin karşılığının oyundan yasaklanmak olduğu tamamen belirsiz. Türk oyuncuların oyundan atılmaları ile ilgili ise neden atıldıklarına dair bir açıklama bulunmamakta.

Av.Gizem Adıgüzel Özmen


İlginizi Çekebilir:

woxic’ten de FPL açıklaması geldi! FPL’den ayrılıyor mu?

1 Yorum

1 Comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Counter-Strike Global Offensive