Connect with us

Espor

Kampüste Espor – Banu Esports röportajı

Kampüste Espor – Banu Esports ile Röportaj – Espor dersi mi geliyor?

Üniversitelerde bulunan espor toplulukları ile yaptığımız röportaj serimizin bu sefer ki konuğu Bandırma 17 Eylül Üniversitesi espor takımı Banu Esports. Bu röportajımızda takımın kurucusu ve eski yönetim kurulu başkanı Eren Can Yaşar ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Espor ve Ekonomisi Araştırma Merkezi direktörü Yasin Nuri Çakır sorularımızı yanıtladı.

Playerbros: Bize kendinizden ve çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Yasin Nuri Çakır: Merhabalar, tabi ki. Ben Yasin Nuri ÇAKIR, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Espor ve Ekonomisi Araştırmaları Merkezinde Araştırmacı/Akademisyen olarak görev yapıyorum. Ayrıca Avrupa Espor Araştırmacıları Birliği Kurucu üyesiyim.

Playerbros: Espor ve Ekonomisi Uyg. Arş. Merkezi hakkında bilgi verebilir misiniz? Yaptığınız faaliyetler ve araştırmalar nelerdir?

Yasin Nuri Çakır:  Biz Araştırma Merkezi olarak 2018 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ülkemizde espor ile ilgili kurulan ilk ve tek araştırma merkeziyiz. Merkezde Prof. Dr. Burak DARICI önderliğinde Ufuk Bingöl ve ben hem araştırma faaliyetlerini yürütüp hem de merkezin koordinasyonunu gerçekleştiriyoruz. Ayrıca çalışmalarda bizimle yer alan farklı disiplinlerde araştırmacı hocalarımız da yer alıyor. Şimdiye kadar 1 Çalıştay, 2 Uuslararası Bilimsel Konferans içerisinde Özel Espor Oturumu, 20 ye yakın webinar, 3 Uluslararası Yayın, 1 adet TESFED ve Köln Spor Bilimleri Üniversitesi işbirliği ile araştırma projesi ve yine TESFED için 3 bilimsel yayın hazırladık.

Playerbros: Yeşilay’ın geçen haftalarda Twitter üzerinden “Dijital oyunların spor olarak isimlendirilmesi zararlarının göz ardı edilmesine neden oluyor. Oysa bu oyunlar teknoloji bağımlılığını tetikliyor, kumar bağımlılığına giden yolu kolaylaştırıyor.” sözleriyle paylaşım yapması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yasin Nuri Çakır: Burada karar merci tabi ki bizler değiliz. Fakat bilimsel açıdan baktığımızda özellikle uluslararası yayınları incelediğimizde aynı düşünce de olmadığımı belirtebilirim. Öncelikle kavramların tam anlamı ile karşılığının anlaşılması gerekli. Oyun- kumar bağımlılığı, sadece dijital oyunlarda ortaya çıkmadığı çok açık bir durum. Oyun veya tüm spor branşlarında kumar kavramını istemesek de görüyoruz. Sadece espora yönelik bir algı oluşturmak bence iletişim hatası oldu. Teknoloji bağımlılığı konusunda ise ilgili mercilerin bu konuda önleyici çalışmalar yapması şarttır. Teknoloji bağımlılığını sadece dijital oyunlar üzerinden değerlendirmek de maalesef eksik bir bakış açısıdır. Dijital oyun bağımlılığı ile espor farkındalığının toplumumuzda oluşturulması gereklidir. Bu konuda yurtdışında yapılan bilimsel çalışmalar mevcuttur. Araştırma merkezimizin de bu konuda yeni sonlandırdığı bir çalışmada vardır. Yakında sizler vasıtanızla da bunu kamuoyu ile paylaşabiliriz.

Playerbros: Üniversitede ki öğrencilerinize espor konusunda ne gibi desteklerde bulunuyorsunuz?

Yasin Nuri Çakır: Üniversitemizde ki araştırma merkezimizin uygulama tarafını öğrencilerimiz ile gerçekleştiriyoruz. Merkezimizde espora ilgi duyan 10’a yakın öğrenci arkadaşımızı istihdam ediyoruz. Öğrencilerimiz araştırma merkezimize ait espor laboratuvarını kullanabilmektedirler. Bilgisayar, konsol ve VR ile her türlü espor faaliyetlerini yerine getirme imkânları bulunmaktadır. Turnuvalarını merkezimizde gerçekleştirmekte, takımları da antrenmanlarını merkez imkanları doğrultusunda yapabilmektedirler.

Playerbros: 6 Şubat tarihinde Ozan Ertuğrul ile gerçekleştirdiğiniz röportajda esporun okullarda seçmeli ders olarak okutulacağını söylemiştiniz. Bu konu hakkında yeni gelişmeler var mı? Esporun ders olması mümkün mü?

Yasin Nuri Çakır: Bu konuda TESFED, MEB ile bir protokol gerçekleştirdiği bilindiği üzere. Tabi ki pandemi süreci bazı şeyleri erteledi. Fakat önümüzdeki eğitim öğretim dönemi için üniversitelerde ders olarak okutulması yakındır diye ifade edebilirim.

Playerbros: Espor alanında kariyer yapmak isteyen gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Yasin Nuri Çakır: Her meslekte olduğu gibi esporun da zorlukları vardır. Bilinçli bir kariyer için akademik eğitim şart. Her ikisini beraber yürütebilen gençler başarıya hızlı ulaşacaklardır. Espor, geleceğin meslekleri listesinde yer alan bir kariyer imkanı sunuyor gençlere. Espor oyuncularının pozitif kariyer beklentilerinin, espor ekosistemine ilişkin kariyer iyimserliklerini pozitif yönde etkilediği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Yani espor oyuncularının kariyer beklentilerinin pozitif algıları olabilmesi için iyimser bakış açısı ve akabinde mesleki başarı ve memnuniyet geleceği açıktır. Bu konuda Espor takımlarının, esporcuların kariyer planlamalarına yönelik tutumlar sergilemesi önem arz etmektedir. Geleneksel sporlardaki uygulamalardan eksik yönlerinin olmaması gerektiği gibi, gelecek kaygılarından uzak, ekosistem içerisinde her zaman rol alabileceğine yönelik yönlendirme ve planlamalar yapılmalıdır. Takımların sunacağı seçeneklerin yanında çok hızlı bir şekilde ilerleyen espor işgücü piyasasında yer alan bütün aktörlerin piyasanın daha rekabetçi ve daha regüle edilmiş bir piyasa haline gelmesine yönelik planlamaların ekosistemin büyüme hızına yönelik yapılması gerekmektedir.

Verdiği cevaplardan dolayı Yasin Nuri Çakır hocamıza teşekkür ederiz. Şimdi ise Banu Esports’un kurucusu ve eski Yönetim Kurulu başkanı Eren Can Yaşar sorularımızı yanıtlayacak.

Playerbros: Bize kendinizden bahseder misiniz? Ne okuyorsunuz? Banu Esports’u nasıl kurdunuz?

Eren Can Yaşar: Ben Eren Can YAŞAR. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde yüksek lisans öğrencisiyim. Lisans eğitimimi yine aynı bölümde, Bandırma’da tamamladım. Uzun süredir Bandırma’da yaşıyorum. Espor hayatıma 2016 yılında girdi. Arkadaşlarımızdan oluşan küçük bir grup ile CS:GO turnuvalarına girerken kendimi bir anda Espor’un yönetim tarafında buldum. Scrim maçları organize eden bir takım yöneticisinden ESL Adminliğine giden bir yol oldu. 2018 Yazında ESL Türkiye ofisinde staj yapma imkanı buldum. 3 ay staj yaptığım süreçte alanında lider seviyede bir firmada bulunmak bana çok şey kattı. Her şeyden önce Espor’un global bazda tarihini oluşturan bir şirketin küçük bir parçası olmak bile benim için çok önemliydi. Yaz stajımdan döndüğümde okulumuzda bir Pubg turnuvası yapma girişimimiz oldu. Bu girişim beraberinde Banu Esports’u getirdi. İlgili ve bilgili bir Hoca, her biri kendi alanında uzmanlaşmış bir ekip ile Banu Esports kısa sürede ismini duyuran bir oluşum oldu.

Playerbros: Banu Esports olarak neler yapıyorsunuz? Şimdiye kadar elde ettiğiniz başarılar nelerdir? Üniversiteniz bu süreçlerde size destek oldu mu?

Eren Can Yaşar: Banu Esports olarak kurulduğumuz ilk yıldan itibaren sistemli bir şekilde önce takım olmaya çalıştık. Aynı anda 5 oyunda espor takımı kurmak çok zordu. Özellikle Dota 2 ve FIFA tarafında takım olabilmek bizim için çok önemliydi. Çünkü bu iki oyunda ekosistemde bulunan takımlar bile oyuncu bulmakta oldukça zorlanırken biz bunu kısa sürede başardık. Takım tarafında Üniversitelerarası FIFA turnuvasında çeyrek finale kalarak ilk offline etkinliğimize katıldık. Offline’da var olabilmek bile bizlere çok şey kazandırdı. Organizasyon tarafında ise Türkiye’de ilk offline mobil pubg turnuvasını gerçekleştirdik. Edindiğimiz tecrübeler ve geçirilen uykusuz geceler hem bize hem de diğer üniversite espor topluluklarına büyük ilham oldu. Üniversitenin bu süreçte bizlere desteği çok önemliydi. Belki de Banu Esports olarak en büyük başarımız bu desteği arkamıza alabilmek oldu.

Playerbros: Şimdiye kadar ne tür sıkıntılar çektiniz? Bu sıkıntıları nasıl aştınız?

Eren Can Yaşar: Üniversite esporunun en zor kısmı bir şeyleri yapma kararı aldığınızda bunu finanse edebilmenizin gerekmesi. Yeni kurulmuş bir Üniversitede, yeni bir topluluk iseniz markaların desteğini almanız çok zor. Finansal zorlukları Üniversitenin desteğini arkamıza alarak ilerlettik. Bu konu için birçok espor topluluğu bizleri şanslı görüyor. Fakat bu şansı biz kendimiz yarattık. Yani insanlara kendinizi iyi anlatmanız gerekiyor. Yaptığımız işi bir markaya anlatmamız eminim daha kolay olurdu. Fakat üniversitenin bu iş için bir departmanı maalesef yok. Biz yaptığımız işi “Spor” olarak anlattık ve spor olarak ilerlettik.

Playerbros: Yaptığınız işi ciddiye almayan insanlar oldu mu? Onlara ne söylediniz/söylemek istersiniz?

Eren Can Yaşar: Öncelikle yaptığımız işi çok daha ciddiye alan insanlar oldu. Bu insanların idari görevli olması pek önemli değil. Ama birer akademisyen olması çok önemli. Özellikle topluluk danışman hocamız Yasin Nuri ÇAKIR’ın Espor’u akademik olarak ele almaya çalışması ve yanına çok değerli diğer akademisyen hocalarımızı alması bizler için çok önemliydi. Biz hocamıza Espor’u anlatırken bir anda kendimizi bilimsel araştırmaların içinde bulduk. Bu konuda hocamızın vizyonu Türkiye’de ilkleri başardı. Şimdi ise global anlamda ilkleri başarmaya devam ediyor. Bunun en büyük anahtarı birlikti. Hocamız bizi yalnız bırakmadı. Üniversitemizin değerli akademisyenleri de hocamızı yalnız bırakmadı. Bu birlik beraberinde Espor ve Espor Ekonomisi Uygulama ve Araştırma merkezini getirdi. Bu yüzden biz yaptığımız işi ciddiye almayanlara başarılarımız ile cevap verdik. Çünkü biz artık insanlara Espor’u anlatmaya çalışmıyoruz. Espor’a ve bilimsel Dünya’ya değer katmaya çalışıyoruz.

Playerbros: Topluluğunuza yeni üye alırken nelere dikkat ediyorsunuz?

Eren Can Yaşar: Topluluk üyelerimiz Banu Esports’un yaşayan bir değer olduğunu bilmeli. Hepimiz günün sonunda bir Üniversite Topluluğu olduğumuz için gelip geçiciyiz. Önemli olan topluluğumuza değer katabilmek. Bize değer katabilecek herkese kapımız açık. Bu yüzden topluluğumuzda üye, takım oyuncusu ve yönetici ayırmadan insanlara planlarımızı anlatıyor ve onlara görevler veriyoruz. Bu röportaj vasıtası ile de artık emekli bir başkan olduğum için yeni başkanımız Emir Can GENÇ’e görevinde başarılar dilerim. Bu süreçte topluluğa üye olarak devam edeceğim çünkü Banu Esports bir kişiye bağlı bir oluşum değil. Üye de olsam yönetici de olsam Banu Esports için çabalamaya devam edeceğim.

Playerbros: Türkiye’de ki üniversite düzeyinde ki espor hakkında neler düşünüyorsunuz?

Eren Can Yaşar: Ülkemizde Espor henüz net anlaşılabilir değil. Bu konuda biz Banu Esports ve Araştırma merkezimiz ile partnerlik içerisinde elimizden geleni yapıyoruz fakat bu sorumluluk sadece bize ait olmamalı. Üniversite Espor’u ise ekosistemin ayrı bir parçası. Bu parçayı apayrı olarak ele alıp geliştirmek gerekiyor. Bu gelişim sadece üniversite öğrencilerinin çabası ile olmamalı. Yine de öğrencilerin çabası daha çok ön plana çıkıyor. Üyesi olduğumuz Üniversite Espor Birliği bu çabanın bir örneği. Tamamen öğrenciler tarafından kurulmuş, içerisinde diğer Üniversite espor topluluklarını barındıran bir oluşum. Bu oluşum sayesinde kendi aramızda bilgi alışverişi yapıyor, sorunlarımızı beraber çözüyoruz. Biz bir birlik olmuşken, yalnız olmamalıyız. Yani Üniversite Espor’unun gelişmesi için bu birliğin desteklenmesi gerekiyor.

Verdiği cevaplardan dolayı Eren Can Yaşar’a teşekkür ederiz.

yazmayı sever.

1 Yorum

1 Comment

  1. Pingback: Banu Espor yeni Valorant oyuncularını arıyor!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Espor