Takım kurmak ya da takıma katılmak

Clash’te oynayabilmek için beş kişiden oluşan bir takıma ihtiyacın var. Takım kaptanları Clash sekmesinden bir takım kurup hangi oyuncuları davet edeceklerini seçerler. Sen davet edildiysen, arkadaş listenin en üstünde Clash takımına katılmak için bir davet görürsün. İlk maçtan önce takım kadrosu kesinleşince takım değiştiremez ya da takımdan oyuncu çıkaramazsın. Evet, Teemo main olsalar bile! Kazansanız da kaybetseniz de bırakıp yeniden girseniz de kesin kadroya alınan beş takım arkadaşı birlikte kalır.

Takım adı ve logosu

Takımın adını, kısaltmasını ve logosunu kaptan seçer. Kaptanlar, takım kadrosu ilk maçtan önce kesinleşene kadar bu ayrıntıları değiştirebilirler. Takımdaki herhangi biri daha önce Clash ödülü olarak logo kazandıysa, kaptan bu logoyu kullanabilir. Birden fazla oyuncuda aynı logo varsa, takım logo renklerini açmış olur. Yani takım simgeniz gökkuşağı renklerinde bir lastik ördek, pembe bir Baron veya kötü kötü bakan bir poro olabilir. Bu sayede, rakiplerinize daha önce bu yollardan geçtiğinizi gösterebilirsiniz.

Takım isimlerine ve kısaltmalarına, sihirdar isimleriyle aynı filtreler uygulanır. Takım ismi kısıtlamaya uğrarsa başka bir şey dene (anneannenizin yanında söyleyemeyeceğin bir şey seçmekten kaçınmaya çalış). Takım adı ve kısaltması başka takımlarınkiyle aynı olabilir.

Biletler

Clash’e katılmak için bir bilete ihtiyacın vardır. Bir bilet katılım sağlar ama kendine güveniyorsan (mesela iki kule arasında minyon biçecek kadar güveniyorsan), beş bilet koyarak özel giriş hakkı kazanabilirsin. Her takım üyesi kaç bilet koyacağını kendi seçer ve ödülleri de ona göre artar. Normal ya da özel giriş yapıldıktan sonra (maçtan önce bütün takım üyeleri kesinleştiğinde) bilet sayısı değiştirilemez.

Biletleri görevlerden kazanabilir, takım arkadaşlarından ya da Mağaza’dan alabilirsin. İki turnuvada bir (tema boyunca bir kere), Clash görevi tamamlanarak bir bilet kazanılabilir. Bir takım arkadaşı, takımındaki herhangi bir oyuncu adına tek biletlik giriş yapabilir. Mağaza’dan, her biri 990 Mavi Öz’den turnuva başına 3 bilet ya da tanesi 215 RP’ye istediğin kadar bilet edinebilirsin.

Tek ya da beş bilet koymak arasındaki tek fark, elde edeceğin ödül havuzunun büyümesi ve kazanacağın Zafer Puanlarının artması. Tek biletli giriş herkese temel düzeyde ödüller sağlar. Beş biletli giriş ise ödülleri yükseltir.

Takımın kazanmaya devam ettiği sürece biletleriniz geçerli kalır. Bir maçı kaybederseniz, ertesi gün tekrar oynamak için yine bilet koymanız gerekir. Elinde bilet kalırsa üzülme! Biletler, sonraki turnuvalarda da kullanabilmen için hesabında kalır.

Her Clash günü, kesinleştirme aşamasıyla başlar. Kesinleştirme, maçların başlamasından 30 dakika önce açılır. Takımın bu süre bitmeden önce istediği anda kadro kesinleştirebilir. Kesinleştirme aşaması biter bitmez maçlar başlar. Takımdaki herkes katılım onayı vermezse, sizi kurtaracak bir zaman sayacı yoktur. O günkü maçlara katılamazsınız. AFK kalan sen olma.

Aşama eşleştirme sistemi

Derecelinin aksine Clash, eşleştirme için bir aşama sistemi kullanır. En düşük aşama IV, en yüksek aşama I’dir. Her bir oyuncunun aşamasını Esnek ya da Tekli/Çiftli derecesi ve önceki Clash başarıları belirler. Takımın rakiplerini ise takım aşaması (takım üyelerinin beceri düzeylerinin ağırlıklı ortalaması) belirler. Oyuncular eklenip çıkarıldıkça, takımın aşaması buna göre ayarlanır.

Takım üyelerinin beceri düzeyi konusunda bir kısıtlama yoktur. Bir platin dört bronz da oynayabilirsiniz ama takımınızın aşaması, en yüksek beceri düzeyindeki oyuncuya ağırlık verir. Böyle takımların kendileriyle aynı aşamada, ortalama beceri düzeyi aynı olan ama bireysel yetenek farkı nedeniyle bronzcağızları çiğ çiğ yiyebilen takımlarla karşılaşma ihtimali de vardır. Takımın böyle maçlara düşme olasılığı olduğunda kaptanlara uyarı yaparız.

Takımın aşaması kadronun en üstünde yazar. Her bir oyuncunun bireysel aşaması ise fare ile üstlerine gelindiğinde görüntülenir. Farklı aşamalardaki takımlar Clash’te birbirleriyle yarışmaz. Her aşamayı diğerlerinden tamamen ayrı bir turnuva gibi düşün.

Oyuncu değişiklikleri

Takımdan biri maç günü gelemeyecek olursa, yerine yedek bir oyuncu oynayabilir. Yedek oyunculara Clash’in 2. ve 3. günlerinde izin verilir. Yedeğin kim olduğu kesinleştiğinde, o günkü tüm maçlarda o oynar. Günün maçları sona erince, yedek oyuncu otomatik olarak takımdan çıkar. Ama totem koymayı ihmal etmeyen yapısını çok takdir ettiyseniz onu ertesi gün de davet edebilirsiniz. Oyuncular sadece ana kadroyla en az bir kere yarışmış olan takımlara yedek olarak girebilir.

Takım kaptanları yedekleri kesinleştirme aşamasında, yerine yedek almak istedikleri oyuncunun yanındaki davet düğmesine tıklayarak çağırabilirler. Yedek oyuncu, yerine girdiği oyuncuyla aynı ya da daha düşük bir aşamada olmalıdır. Yerine yedek alınan takım üyesinin Ayın Elemanı Sivir’le olan randevusu iptal olursa, kesinleştirme süresi bitip maçlar başlamadan önce takıma geri girebilir.

Yedek oyuncuların tek biletle giriş yapma hakkı vardır. Takımın o gün kazandığı kupalar hariç tüm ödülleri yedekler de kazanır. Kadroda olup yerlerine yedek alınan ve bilet koymuş olan oyuncular (son grupta kazandılarsa) o gün 0-2’lik bir sonuç almışçasına ödül kazanırlar. Takım grubu kazanırsa, asıl takım üyesi 3. güne bu ödüllerle devam eder.

Keşif

Kesinleştirme süresi bittikten ve takımın bir gruba yerleştikten sonraki yedi dakika boyunca rakip takımı keşfedebilirsiniz! Keşif süresinde rakibin istatistiklerini ve haritanın hangi tarafında oynayacaklarını öğrenebilirsiniz. En çok oynadıkları şampiyonlarla kazanma oranlarını ve KDA’larını, en usta oldukları şampiyonları ve Clash geçmişlerini görebilirsiniz. Ama unutma, onlar da sizin istatistiklerinizi görebilecek. Yasaklanma Garentili “dön kazan” stratejisini yeniden gözden geçirmek isteyebilirsin.

Takımlar keşif modunu iki maç arasında da kullanabilir. Grubunuzdaki diğer rakipleri önceden gözden geçirerek neyi seçip neyi yasaklayacağınızı önceden planlayabilirsiniz.

Grup

Takımın her gün tekli eleme usulü bir grupta yarışacak. En büyük ödülleri sadece turnuvaya ilk günden girip üç gün de kazanan takımlar toplayacak. Üç gün boyunca hiç mağlubiyet almazsanız, turnuvanız şöyle geçecek:

1. günde 4 takımlık bir gruba girip, beceri düzeyi sizinkiyle aynı takımlara karşı iki maç oynayacaksınız. Bu gruptan zaferle çıkarsanız, ertesi gün 8 takımlık bir gruba girip üç maç oynayacaksınız. Pazar günü ise 16 takımlık bir grupta yarışacak ve Clash Kupası’nı almak için dört rakiple karşılaşacaksınız.

Takımın herhangi bir günün ilk maçını kaybederse, daha çok ödül kazanabilmesi için bir teselli grubuna yerleştirilecek. Bu grupta galibiyet almak son Clash Kupası’nı kazanma şansı vermez ama ertesi gün tekrar katılabilmenizi sağlar.

Her gün yeni gruplar açılır. Yani takımın Clash’e turnuvanın herhangi bir günü girebilir. Cuma günkü grubunuzu kazanır ama Cumartesi günü oynayamazsanız, o günü atlayarak Pazar günü aynı biletle 8 takımlık bir gruba yerleşip kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Hangi günler katılıp katılmayacağınızı takımca seçebilirsiniz.

Grup kombinasyonlarını daha ayrıntılı incele.

Şampiyon seçimi

Keşif süresi bitince, doğrudan şampiyon seçimine geçilir. Clash’teki şampiyon seçimi formatı, LCS maçlarında görmüş olabileceğin seçim formatıyla aynıdır. İki seçme, iki de yasaklama aşaması vardır. Takımın tüm yasaklama kararlarını takım kaptanı verir.

Takımda kim kime hangi şampiyonu verecek diye üzülmenize gerek yok, Clash’te tüm şampiyonlar açık! Ama başlamadan önce herkes rünlerini ve sihirdar büyülerini mutlaka kontrol etsin. Dalgınlık edip Vadi’ye Çarp/Şifa almış bir Orianna’yla inmek tat kaçırır!

Bağlantısı kopanlara ya da tost makinesiyle oynayanlara da Clash’ten dev bir hizmet var. Şampiyon seçiminde bir şampiyon belirlemezseniz, rasgele bir şampiyonla başlayacaksınız. Bu şekilde, son anda oyundan çıkmaların önüne geçmek istiyoruz. Şampiyon seçimi sırasında etkin değilsen ama faren bir şampiyonun üstünde duruyorsa, mümkün olduğu durumlarda oyun sana o şampiyonu atayacaktır.

Çöküş

Çöküş modu, maçları belli bir uzunlukta tutar. 60. dakikadan sonra kuleleri yıkmak kolaylaşır. 65. dakikadan itibaren yapılar sırayla kendilerine belirli bir miktar hasar vermeye başlar. Önce kuleler, sonra inhibitör, sonra merkez kuleleri, son olarak da merkez hasar alır. 70. dakikada, bir takım oyunu kazanmış olur. GG.

İkincil hesaplar

İkincil hesap bir oyuncunun en yüksek dereceli olmayan hesabıdır. Her oyuncu, Clash’te yarışmak için en yüksek dereceli hesabını kullanmalıdır. Düşük aşamalı oyuncuların, sistemi kötüye kullanmak isteyen deneyimli oyuncularla karşılaşmaması için Clash’te ikincil hesap kullanımına karşı yeni önlemler alıyoruz. SMS’le doğrulamanın yanında, sistemlerimizi de turnuvaların rekabetçi ve adil olmasını sağlayacak şekilde inşa ettik. Dahil olan her ikinci hesabı yakalayamayabiliriz ama Clash’i koruma konusunda ciddiyiz. İkincil hesaplara karşı alınan önlemleri bir biçimde atlatan oyuncuların tüm takımları ceza alacak. Bir daha Clash’de yarışamayacaklar ve kazandıkları tüm Clash ödüllerini kaybedecekler.

Ödüller

Clash’te takımlar zafer kazandıkça güzelleşen, yepyeni ödüller var. Maçları kazanınca Zafer Puanı, gruptan çıktığınızda ise ganimet alacaksın. Zafer Puanlarıyla sancak gibi ödüller açılabilir. En iyi ödüller olan kupalar ise, grupların galiplerine verilir. Sancaklar ve kupalar, Sihirdar Vadisi oyunlarında görüntülenir. 16 takımlık grupların şampiyonlarının takım isimleri ve kupaları, Galipler sayfasında sergilenir.

Zafer Puanları

Her galibiyetinizde 200 Zafer Puanı kazanırsın. Kazanılan ZP miktarı takımının aşamasına (yüksek aşamalı takımlar, zafer başına daha çok ZP alır) ve kaç bilet konduğuna göre artar. ZP’lerin iki turnuva boyunca toplanır. İlerledikçe sancaklar ve logolar açılır. Kazandıktan sonra sancaklar Sihirdar Vadisi’ndeki koridorunda ve profil sayfanda görüntülenir.

Ganimet

Bir turnuvaya katılan her oyuncu bir Clash Küresi (tek biletlik giriş) veya Clash Kapsülü (beş biletlik giriş) kazanır. Ganimetler, takımının turnuva katılımı sona erince verilir. Tekrar girerseniz daha çok ganimet alırsınız. Her küreden ve kapsülden XP takviyesi ve yeni bir logo çıkmasını bekleyebilirsiniz. Ne kadar çok galibiyet elde ederseniz o kadar güzel ödüller kazanırsınız.

Kupalar

Kupalar en nadir ödüldür! Turnuvanın temasına uygun tasarımları vardır. Kaideleri aşamanı, üstlerindeki mücevher ise hangi grubu kazandığını gösterir. Kupalar iki hafta boyunca Sihirdar Vadisi oyunlarınızda merkezin yanında görüntülenir.