Takvimi biraz geriye saralım 2018 yaz sonuna doğru gidelim, SuperMassive Yaz Mevsimi’ni 26-2 bitirmiş ve play-off’larda da sadece 2 mağlubiyet alarak mutlak dominasyonla şampiyon oluyordu. Ardından Worlds ön elemesine katılan SUP, burada aynı grupta yer aldığı Wunder, Jankosve Perkz’lü G2’yu yenecek ancak 2. Turda G-Rex’e 3-1 yenilerek Dünya Şampiyonası’nd gruplara kalmayı başaramayacaktı. Çoğu kişinin mağlubiyetin sebebi olarak gördüğü isimler fabFab, Stomaged ve GBM iken, Zeitnot ve SnowFlower takımın hatasız isimleri arasında sayılacaktı.
İşte VFŞL tarihinin bu en dominant kadrosu, en iyi iki parçasını yeniden buluşturarak ve üstüne de daha dengeli, istikrarlı ve geniş havuzlu bir kadroyla yeniden dönüyor! Ve şampiyonluk yolunda da gayet aç olacaklar.
SuperMassive Oyuncuları/Koçları
Türk espor camiasında Papara SuperMassive’in kurduğu kadrolara daha lig oynanmadan şampiyonluk vermek çok yaygın bir yaklaşım olsa da, ki bunu geçmişte ben de yaptım, bu sefer temkinli yaklaşmakta fayda var. Ligin gördüğü belki de en potansiyelli kadronun, o potansiyele erişip erişemeyeceği buradaki esas mesele olacak. Önce tek tek koridorları değerlendirip, ardından SUP’u rakibi olan kadrolarla kıyaslamak faydalı olacak.
Üst koridorda Armut, aktif olarak ligin en iyi iki üst koridor oyuncusundan biri. Gerektiğinde taşıyıcı, gerektiğinde tank oynayabilen bir havuza sahip. Tank oynadığında yalnız kalmaktan da rahatsız olmaz, taşıyıcı oynadığında takımının ona yatırım yapmasından ve ormancı yakınlığını kendi üstüne almaktan da. Armut’un belki de bu kadroda en eksik kalan yönü uluslararası tecrübesinin çok da fazla olamaması -zira bu kadro kuruluyorsa uluslararası başarı için de kurulmuştur, o yüzden o açıdan da değerlendirmekte fayda var- ama edindiği tecrübenin genel olarak vasat bittiğini düşünürsek, bunun sorumluluğunun onda olduğunu söylemek de zor.
Ormanda KaKAO, daha önce Dark Passage formasıyla gördüğümüz KaKAO’yu, bu ligin en uyum anlamında sıkıntılı kadrolarından birinde düzenli olarak 1v9 atmasıyla hatırlıyoruz, ancak sadece bu kadarla kısıtlı değil elbette. Gayet geniş bir havuzu olan, mükemmel bir Lee Sin oyuncusu olan KaKAO, aynı zamanda uluslararası da inanılmaz bir tecrübeye sahip. Son 2 senesini Kore Yükselme Ligi’nde düzenli olarak en tepede geçiren isim, aslında istese Avrupa’nın orta-üst, Amerika’nın da en üst takımlarında rahatlıkla oynayabilecek seviyedeydi.
Orta koridorda Bolulu, geçtiğimiz sezon Blue süperstarlığını ilan etse de onun arkasından gelen en iyi isim ve bir takımın da her zaman güvenebileceği bir orta koridor. Taşıyıcı rolünü de, destek rolünü de rahatlıkla üstlenebilen Bolulu’nun şampiyon havuzu her takıma çok büyük avantaj. Bolulu’nun Türk espor camiasından ilk kabulünü de 2019 MSI’daki inanılmaz başarılı oyunuyla gördüğünü düşünürsek, herhangi bir problem olması zormuş gibi duruyor.
Alt koridorda Zeitnot-SnowFlower ikilisi, hakkında şiir yazılabilecek kadar iyi anılarla hatırladığımız bir ikili. SuperMassive ‘in 2018 yılının efsane olmasının sebebi olan ikilide aslında oyunu her anlamda taşıyan kişinin SnowFlower olduğu da ayrı bir realite. Zaten ikilinin en büyük avantajı da tutacak mı diye bir sorgu olmaması zira tutmuş bir formülün yeniden uygulanmasını izliyoruz. Çünkü Zeitnot her ne kadar kendi başına çok iyi bir nişancı olsa da, koridor partneriyle anlaşmasının çok zor olduğunu ve anlaşamadığında da büyük problemler olabildiğini tecrübeyle biliyoruz. Geçmişteki tüm röportajlarında Zeitnot’un SnowFlower’a inanılmaz saygı duyduğunu dile getirmesi, koridoru SnowFlower yönettiğinde kendisinin işini yapabildiğini ve oyunu geçte rahatlıkla taşıyabildiğini söylemesi, takımın en zor parçasının da aşırı etkili bir biçimde işlemesi için çok iyi bir olanak sağlıyor. Zaten sonu çok iyi bitmese de 2018 Worlds macerasında kimsenin suç bulmadığı ikili Zeitnor-SnowFlower’dı. Bu ikilide bir problem olursa Zeitnot’un şampiyon havuzundan olur ama takımdaki genel eksiklik onu da kapatır diye düşünüyorum.
Takımın koçları ise Pades ve GBM olacak, Pades Türkiye’nin başarılı koçlarından olsa da bazen metayla uyumsuz kalabilen tercihler yaptığını, bazen de takımlarının uyum sorunu yaşadığını gördüğümüz bir koç. Ancak doğru kadroyla performanslarını da hep üst seviyede gördük. GBM’in koçluk deneyimi ise, geçtiğimiz seneyi ağır travmayla geçirmiş Griffin’de olduğundan pek kıstas olarak alınası seviyede değil. Oyun bilgisi çok üst seviyede olduğu tartışmasız olan GBM’in, ara sıra karakteriyle ilgili eleştirilere maruz kaldığı gerçeği dışında pek bir sorunu yokmuş gibi gözüküyor.
Özetle takımın yaşayabileceği 1-2 ufak uyumsuzluk ihtimali dışında, pek de dağılma şansı varmış gibi durmuyor. Takımdaki herkesi huzurlu kılabilmek, yaşadıkları tecrübelerden de öğrendikleri üzere SuperMassive’in temel önceliği olmuş belli ki ve bunu da olabilecek en iyi kadrolardan biriyle yapmışlar. Bu takımın sezonda birbirine alışmasının çok uzun olacağını sanmasam da, yine de bir süre alacaktır. Dolayısıyla normal sezonu belki de en üst sıralarda bitiremeyebilirler, zaten ilk iki haftayı da 1-3 geçirdiklerini unutmamak lazım. Lakin bir kere takım olabildikten sonra SuperMassive, play-off’t herkesin korkulu rüyası olur.
Kadro Kıyasları
Takımın kadrosunu değerlendirdikten sonra, bir de ufaktan rakipleriyle kıyasa girmekte fayda var. Şu anda Papara SuperMassive’e rakip olması olası 3 kadro mevcut gözüküyor; Galakticos, 1907 Fenerbahçe ve fastPay Wildcats. Her ne kadar Beşiktaş şu anda mükemmel bir performans sergilese de, yetenek farkının bir noktada onları geriye çekeceğini düşünüyorum halen.
1907 FB, Hirit-Sacre değişikliğiyle geçen sezonki gücünde değil. Her ne kadar halen ligin iyi takımlarından olsa da büyük bir dominasyon kuramadıkları ortada. Beşiktaş maçında Blue’nin yedek oturması onların gücünden kısmış olabilir ama Blue olsa bile maçı ne kadar değiştirirdi soru işareti, zira orada Mojito’yu oyundan düşürebilirseniz, 1907 FB’nin pek bir oyunu kalmıyor.
fastPay Wildcats de 1907 FB’ye benzer şekilde. Oyun aklını Serin ve Kaori’den alan takım, bu iki oyuncusunu oyundan düşürdüğünüzde size karşı çıkamıyor. Özellikle iyi bir ormancı Ferret’ı da oyundan düşürürse, StarScreen’in oyun içi etkinliğini neredeyse sıfıra indiriyor. Dolayısıyla kadro olarak iyi bir takım olsa da, oyun içi makro seviyede geri kalan tüm rakiplerinin gerisinde kalıyor ki Galaktikos maçı da bunun bir özeti resmen.
Bu sene SuperMassive’i en son noktaya kadar bir takım zorlayacaksa, o takım da Galakticos olacak. Mükemmel bir ormancıları ve onun sağladığı avantajlarla büyüyen çok iyi iki solo koridoruyla, Galakticos makro anlamda ligdeki her takıma kafa tutabilecek seviyede. Hatta sıkıntı olma ihtimalini düşündüğümüz Luger-Nikola alt koridoru da gram problem yaşamıyor hatta kusursuza yakın oynuyor. Eğer sezon oraya kadar gelirse, Cristol’ün koçluğunu çok üst seviyede sınanacağının kesin olduğunu söyleyebilirim.
Son Söz
Son olarak, Papara SuperMassive’in yöneticilerine ve idarecilerine de ayrıca bir teşekkür etmemiz lazım bu kadroyu kurdukları için. Hayır bunun sebebi göz zevkimizi inanılmaz tatmin edecek bir kadro kurmuş olmaları değil; bunun sebebi Türkiye’deki bu inanılmaz ekonomik sıkıntılı dönemde, çoğu takım gibi espor’a yatırımlarını azaltma/kesme yoluna gitmemeleri ve VFŞL ile Türkiye’yi espor ekosisteminde halen haritada tutmuş olmaları.
Zira VFŞL son zamanlarda çok önemli bir hüviyete büründü, o da “büyük liglere oyuncu yetiştiren lig” konumunda. LEC’deki oyuncuların %10’unun ilk profesyonel deneyimi Türkiye’de, buna LCS’teki Broken Blade ve Closer’ı da ekleyebilirsiniz. Ancak bu yılın başında yaşanan ekonomik darboğaz takımları tamamı TR resident olan oyunculardan kurmaya itti. Şu anda ligdeki 5 takım, kadrosunu tamamen TR resident oyunculardan kurarken, 20 olan toplam yabancı kontenjanının sadece %45’i kullanılıyor. Akademiyle birlikte bu oran %36’ya iniyor, akademide de her takımın 1 yabancı oyuncu oynatma hakkı mevcut.
Bu durum, yetiştirmediğimiz sürece, ligimize genç yetenekler katmamızı engeller hale gelme aşamasındaydı ve bunu kırmanın en iyi yollarından biri de ekosisteme bu tarz cazibe merkezi olacak bir takımla mücadele etme ihtimalini yerleştirmekti. Dolayısıyla başarılı olur/olmaz bilinmez ama çok da başarısız olma ihtimali pek de yokmuş gibi gözüken bu kadroyu kurduğu için SuperMasivve’e teşekkürü bir borç bilirim.
İlginizi Çekebilir:
10.12 yamasının ardından Volibear’in kazanma oranı %8 arttı!