Vodafone Freezone Şampiyonluk Ligi finale yaklaşırken heyecan doruklarda. Bu hafta sonu bizi yarı final maçları bekliyor:
- 1 Eylül Cumartesi 16:00 – Royal Bandits (RB) – Dark Passage (DP)
- 2 Eylül Pazar 16:00 – Bahçeşehir SuperMassive (SUP) vs 1907 Fenerbahçe (FB)
Çeyrek Final maçlarında neler oldu?
Dark Passage – HWA GAMING maçları:
İlk maçta seçim ekranını iyi geçiren HWA oyuna da nispeten iyi başladı. Kompozisyonlara göre HWA erken güçlenebilirse DP’nin oyuna hiç etki edememesine sebep olabilirdi. Başta baskı yapsa da öne geçemeyen HWA, oyunun uzaması ve Kassadin’li Telracs’ın eşyalarını tamamlamasını beklemeye ve maçı kaybetmemeye çalıştı. Bunda başarılı olamayan ekip, 28.dakikada rakibine boyun eğdi .Bu maçı DP’nin kazanmasının en büyük nedeni taşıyıcı ikilisi Humanoid ve Luger’i çok iyi koruyup öne geçirmeleriydi denebilir.
İkinci maçta seçim ekranında DP yine aynı tarz bir takım kurarken HWA tamamen orta oyun kompozisyonuna yöneldi. Maç geç oyun safhasına kalırsa HWA’nın işinin çok zor olacağının da habercisi olan bir seçim yasaklama ekranı geçirildi. Bunun farkında olan HWA ilk kanı kaybetse de oyun başı skorlarla elini güçlendirdi. Oyunda dengenin ve sakinliğin sağlandığı 25. dakikada DP’nin üstün olduğu TF’den baronu çıkarabilen HWA baronu orta koridor inhibitörüne dönüştürdü. Maç geç safhaya dönmeye başladığı anlarda Baron alan DP, HWA’yı da Kadim ejderde yakalayıp katliam alarak oyunu 37. dakikada kazandı. Bu maçta ise gözümüze çarpan Panky’nin tank şampiyonlara elinin alışkın olduğu kadar Rumble’da olmamasıydı.
Üçüncü maçta ise seçim yasaklama ekranından Xayah-Rakan ve Ryze alan DP açık ara üstün çıktı. HWA da ise PBD’nin Revanche yerine girmesi sadece taze bir kan olması için yapılan değişiklikti. Maçın başında DP’nin rahat oyunu gözle görülecek seviyedeydi.Karşı ormanda 3 kişi yakalanan DP 3 skor verdi ve Cassiopeia’ya giden skorlarla hızlıca güçlendi. Başta aldığı üstünlüğü kartopuna çevirerek oyunun ilerleyen anlarında her TF’den üstün çıkarak bütün objektifleri de hanesine yazdırdı. Seri bitmedi diyen HWA maçın galibi oldu. DP ise kendine çok güvenmesinin zararını görmüş oldu. Telracs’ın elinde Cassiopeia, muhteşem bir kurtarıcıya dönüştü.
Dördüncü maçta HWA oyunun her aşamasında tehlikeli bir kompozisyon kurarken DP daha çok TF’lerde daha etkili bir kompozisyon kurdu. Maçın başında biraz zorlansa da dakika 20 gelmeden 6K’dan daha fazla altın farkı yakalayan DP kompozisyonunun gerekliliklerini çok iyi şekilde yaptı. 21.dakikada Baron almaya çalışan DP’nin elinden Baron’u çalan Trix oyunun gidişatını tamamen değiştirdi. Böylece oyunu dengeleyen HWA baskıyı sürdürürken DP’nin heyecanını da kullanarak tekrar Baron çukurunda Baronu çalan HWA Trix’in güzel hamleleriyle oyunu kapatmaya emin adımlarla ilerledi. 5.maça giden derbi niteliğindeki karşılaşmada Trix oyunu çaldığı iki baronla HWA’ya kazandırdı.
Beşinci maçta DP yine takım savaşı için bir kompozisyon kurarken HWA koridorlarda zorlanmamak için karşı seçimler yaptı. Oyun dengeli bir şekilde ilerledi. DP’nin baskın oynaması ve TF’lerde kompozisyonunu çok iyi kullanarak son maçı baronu aldıktan sonra 29 dakikada bitirerek seriyi 3-2 kazandı.
1907 Fenerbahçe vs. Bursaspor maçları:
Birinci maçta BUR yavaş güçlenen bir kompozisyon kurarken FB daha çok hızlı oyun kapatacak bir kompozisyon kurdu. Maç başında ilk kule ve ilk kanı alan BUR istediği skorları taşıyıcısı Hades’e aktarabilse de biraz kordine olamadıkları için biraz da tecrübesizliklerinin kurbanı oldular.BUR FB’nin her kararına hızlıca cevap verse de yine de mağlup olan takım oldu. Thaldrin oyunuyla eski günlerine döndüğünün sinyallerini verdi.
İkinci maçta BUR istediği seçimleri alsa da FB maça iyi başladı. BUR ilk 5 dakikada çok geri düştü. 8. dakikada 4 bine yakın bir altın farkı açan FB rakibini de boğmaya başladı. Hızlıca objektifleri alan FB 20 dakika boyunca mutlak hakimdi. BUR 19. dakika başında FB’nin yanlış hamlesini değerlendirerek skoru eşitlese de altın farkı 3 binden aşağı inmedi. 23. dakikada Ragner’in yanlış pozisyonda yakalanmasının ardından çıkan TF’de 3 taşıyıcı koridorunu kaybeden BUR için maç kaybedilme noktasına geldi. Baronu alan FB alt koridordan baskıyla 26 dakikada oyunu kapattı. FB Zergsting’in TF başlatma mekaniklerini iyi kullanarak, ilk maçtan daha rahat bir şekilde maçı kazandı.
Üçüncü maçta BUR çok iyi bir seçim yasaklama ekranı geçirdi, hem FB’yi değişik seçimlere itti hem de çoğu stratejilerinin engelleyecek şampiyonları aldı. Önemli bir değişiklik olarak da Tolerant yerine Pilter geldi. BUR tarafında Tolerant ShotCaller olarak bilindiği için ve daha tecrübeli olduğu için biraz şaşırtıcı oldu.
FB baskın oyunuyla ilk 15 dakikada çok üstün bir oyunla BUR kabuğuna çekilmesini sağladı. oyunu yavaştan soğutmaya çalışan BUR tekli skorlarla birlikte oyunun 22. dakikasında FB’nin yanlış hamlesini değerlendirip 3 üyesini düşürdü. Sonrasıda baronu da alan BUR oyuna geri döndü. 3 skor vererek başlayan Ragner ve Hades’in güçlenmesiyle skorları eşitleyen BUR, son anda Stefan yakalansa da 4 skor alıp hızlıca oyunu kapattı.
Dördüncü maç takımlar ilk maçtaki gibi bir seçim yasaklama geçirdi. FB kontrol büyücüsü ve Jarvan IV’ün başlattığı bir takım savaşı planı kurarken BUR erken oyunu tutmak için Lissandra tercihinde bulundu.oyunun başında objektiflere yönelen BUR istediği ejderleri alsa da FB’nin baskın oyununa cevap veremedi. 17. dakikada alt koridorda olan takım savaşında aldığı katliamla oyunda üstünlüğü ve kontrolü tamamen eline alan FB sağlam adımlarla oyunu bitirmek için iç kulelere dayandı. BUR iyi savunma yapsa da kendi ormanda yakalandı ve sonraki takım savaşından 4 oyuncusunu kaybetti. Baronu alan FB 32. dakikada maçı kazandı.
Yazarın Düşünceleri: Yarı Finalde Bizleri Neler Bekliyor?
1 Eylül Cumartesi 16:00 – Royal Bandits (RB) – Dark Passage (DP)
Bu karşılaşma için şöyle bir bilgi mevcut: Lig aşamasında 4 maçın 2’sini RB 2’sini DP kazandı ama DP yeni kadrosuyla RB’ye hiç kaybetmedi. Şimdi eşleşmelere geçersek:
Broken Blade vs. Panky
Bu eşleşmede Panky’nin rahat hissettiği tank seçimleri Broken Blade yapsa bile daha çok dövüşçü şampiyonlarla rahat edebiliyor. Panky takım savaşı odaklı bir oyun oynarken Broken Blade taşıyıcı rol de üstleniyor. Bu da bizi şu noktaya götürüyor; eğer Broken Blade Panky’yi koridordan çok geride çıkarabilirse takım savaşı katkısı da geri düşebileceğinden dolayı RB maçı kazanabilir. Bir de şunu hatırlatalım: Broken Blade mevsimin en iyi üst koridor seçildi( Hem de %81 oyla).
Closer vs. Krei
Bu eşleşmede Closer ve Krei de agresif ormancı oynamayı seviyor. Krei’nin DP’nin ShotCaller(Oyun içinde kararları veren oyuncusu)’ı olduğunu da biliyoruz. Krei çoğu maçta Kindred ve Nocturne oynasa da 5 maçlık serilerde daha işlevsel karakterlere yöneldiğini de gördük. Closer ise daha çok oyun başında takımın yardımına ihtiyaç duyan sonra da takımına yardım eden biri. Closer taşıyıcı olmayı sevse de geri düştüğü zaman kendini toparlayamadığını lig aşamasında gördük.Bu karşılaşmada ise DP tarafı bir mevsim en iyisine sahip: Krei. Krei hem liderliğiyle hem koridor baskısıyka mevsimin en iyi ormancısı seçildi.
Abbedagge vs. Humanoid
Bu eşleşmede Mevsimin Çaylağı’na karşı En Çok Gelişen Oyuncu.Mevsimin Çaylağı(Humanoid) Krei ile birlikte geldiği günden beri takımın havasını değiştirdiği gibi oynadığı oyunla da gözleri üstüne çekti. Ryze ve Zoe’yi iyi kullanan orta koridor oyuncusu öne geçtiğinde durumu kartopuna dönüştürmekte usta. Şimdi de Abbedagge’ye geçelim; onun oyun tarzı ise skor verse dahi takımını önde çıkarmayı, takım savaşlarından üstün çıkartmayı biliyor. Taşıyıcı şampiyonlarla bile kontrol büyücüsü gibi oynayan Abbedagge takımının zaferleri almasında güçlü bir etmen.
Freeze vs. Luger
Bu eşleşmede ise tecrübesi çok alan Freeze’in karşısında daha yeni bu arenalara gelen genç yetenek Luger var. Luger agresif oyunlarından mutlu ayrılabildiği gibi mutsuz da ayrılabiliyor. Lugerin tecrübe eksikliği ve agresif oyunu bu eşleşmedeki en büyük pürüz. Freeze sakatlığından kurtulduktan sonra herkesi şaşırtacak derecede üstün oyununun sayesinde bütün gözleri üstüne çekmeyi başardı. Mevsim boyunca en göze batan oyunu da Draven ile oynayan Freeze rakiplerin elinden bir yasaklama da almış bulunmakta.
Dumbledoge vs. LongB
Bu eşleşmede ise Dumbledoge tecrübesine karşı yeni rolü destekte son haftalarda yükselişe geçen LongB. Dumbledoge oyunu mükemmele yakın ve hem agresif şampiyonlarla hem de tank şampiyonlarla çok iyi görünüyor. LongB ise uzun bir koridor yolculuğundan sonra (Üst-Orta-Alt-Destek) son durağında da tecrübesinin eseri olarak çok iyi oynuyor. LongB hem Luger’i koruyup onunla birlikte iyi koordine oluyor hem de takım savaşlarına iyi katkıda bulunuyor.
2 Eylül Pazar 16:00 – Bahçeşehir SuperMassive (SUP) vs 1907 Fenerbahçe (FB)
Lig aşamasında 4 maçın ikisini SUP, ikisini FB kazandı. Şimdi eşleşmelere geçersek:
fabFabulous vs. Ttaldrin
Üst koridordaki bu eşleşme, fabFabulous’un iki sezondur formunun ve oyun seviyesinin yükselmesinden dolayı Thaldrin’i zor bir koridor bekliyor olarak yorumlanabilir. fabFabulous takımı için tank bir seçime gidebildiği taşıyıcı bir şampiyon da alabiliyor. Bu da SUP için farklı taktikler yapmayı kolay kılıyor. Thaldrin çeyrek final maçında oynadığı güzel oyunla eski günlerine döndüğünün sinyallerini verdiği gibi bir de yeni bir combo oluşturdular. Kontrol büyücüsü ile birlikte Thaldrin’in Jarvan IV ile hem kolay bir takım savaşı başlatma mekaniği elde ediyor hem de takım savaşlarında alan kontrolü elde ediyor.
Stomaged vs. Move
Ormandaki bu eşleşme ise bir sürü sürprize gebe. İki oyuncu da bu sezonda agresif şampiyon seçimleri yapmış ve başarıyla uygulaya bilmişti. Bütün maçlarda skor katkısı ve KDA’sı da yakın olan bu iki oyuncu yaptıkları baskınlarla ve karşı ormana baskılarıyla öne geçmeyi seviyor. Kim koridorlara daha etkili baskınlar atarsa onun maçı kazanma oranı da artacak denebilir. Move Graves ile iyi görünürken Stomeaged da lig boyunca Nocturne ile kazanma oranı %100.
GBM vs. Frozen
Orta koridorda ise geldiği günden beri belirli bir performansta oynayarak övgüler toplayan GBM ile FB’ye geldiği günden beri takımın omurgası noktası olan Frozen’ı görüyoruz. GBM agresif ve skor alma odaklı oynarken Frozen daha çok takımı için seçimler yapabilen bir orta koridor oyuncusu. GBM orta koridorda değişik seçimlerle rakibini şaşırtsa bile Frozen takım savaşlarına geldiğinde rakibine karşılık verebileceğini düşünüyoruz.
Zeitnot vs. Padden
Zeitnot ülkemizin en disiplinli ve en az hata yapan nişancısı. Kendi kaynaklarını bulma ve beklenen süreden önce güçlenmesi ve destek rolündeki SnowFlover’la iyi anlaşmasının eseri olarak yüksek skor katkısı ve SUP’un takım savaşlarından üstün çıkmasını sağlıyor. Padden ise daha çok öne geçirildiğinde aldığı skorların ve üstünlüğün hakkını veren bir nişancı. Padden’ın FB için önemi ise Zergsting’in onu yalnız bıraktığı anlarda kendini koruyup minyon biçebilmesi. FB’nin oyunu için Padden biçilmiş kaftan.
SnowFlower vs. Zergsting
SnowFlower geldiği günden beri hem farklı koridorlara baskınlarıyla hem de aldığı görüş üstünlüğüyle ligimizin en iyi desteklerinden biri olduğunu gösterdi. SnowFlower’ın GBM ile olan ekstra uyumu ile bu maçta Frozen’ı zorlayabilir. Zergsting ise son zamanlarda herkesi şaşırtan ani baskınlarıyla ve takım savaşlarındaki kararlı hamleleriyle FB’yi yukarıya taşıyan isimlerdendi. Zergsting’in oyunu iyi okuması ve ani baskınlarıyla skor bulursa FB seriyi kazanabilir.