Üniversite espor toplulukları ile devam ettiğimiz röportaj serimizin bu hafta konuğu Gazi Üniversitesi Elektronik Sporlar Topluluğu. Topluluğun kurucusu Alişan Çağlar bizlerle.
Playerbros: Öncelikle seni tanıyalım ? Ne okuyorsun? Neler yapıyorsun ve bu topluluğu nasıl kurdun?
Alişan Çağlar: Selamlar ben Alişan Çağlar, Gazi Üniversitesi Elektronik Sporlar Topluluğu kurucu başkanıyım. Kimya bölümü son sınıf öğrencisiyim. Bölümüm dışında daha çok Espor sektörüyle ilgileniyorum ve bu konu ile ilgili sık sık kendime yeni bir şeyler katmaya gayret göstermekteyim. Açıkçası genel anlamda bilgisayar ve konsol oyunlarına ilgim bir hayli fazla, oyun seçen birisi değilim hemen hemen beğendiğim tüm oyunları oynarım. Ancak “Espor” kategorisinde ilk dikkatimi çeken turnuva 2007 yılındaki Cyberathlete Pro League Winter Championship organizasyonuyla oldu. Sonrasında diğer oyunları takip ederek kendimi bu furyanın içinde buldum diyebilirim.
Topluluğu kurma aşamasına gelirsek çok sancılı bir geçmişe dayanıyor. Bir çok üniversite olduğu gibi prosedür ve kağıt işleri aşırı zaman alan şeyler neredeyse resmi olarak kurmak 4-5 ayımı aldı ve bu süre zarfında resmiyete bir an önce geçirmek için çevremdeki insanları toplayarak -ilgili ilgisiz- süreci hızlandırdım. Zaten sonrasında topluluğu tanıtarak gerçekten ilgili ve istekli kişileri belirleyip yeni ve daha bilinçli bir yönetim kurulu oluşturduk. Aslında şöyle bir durumdan da bahsedeyim, yönetim kurulundaki arkadaşların yanı sıra üyelerimiz de bu topluluğa bir çok fayda sağladı açıkçası. Benim kişilere kattığım şeyler olduğu gibi benimde üye ve yönetim kurulundaki arkadaşlarımdan öğrendiğim ve kendime kattığım bir çok şey oldu tabi ki ve bu beni gerçekten mutlu eden bir durum.
Playerbros: Gazi Espor olarak neler yapıyorsunuz ? Kaç senedir bu topluluk var ve şimdiye kadar neler yaptı? Üniversitenizden destek alabiliyor musunuz?
Alişan Çağlar: Topluluk olarak klasik oyun turnuvaları dışında üyelerimizle elimizden geldiğince etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Çoğu oyun için üyelerimizden fikirler geliyor işte “şunun turnuvasını da yapalım” gibisinden ve aslında bu biraz da işin bahanesi diyebilirim. Amaç aslında tamamen birlikte zaman geçirmek. Kurulduğumuz zamana gelirsek 2016 Aralık ayında resmi olarak kurulduk ve 3. senemizi bitirmek üzereyiz. Bu süre zarfında GüestGo! Espor ve Oyun Etkinliği serimizi başlattık ve 2020 yılında ise 4. seriyi gerçekleştireceğiz. Aslında bu seri ile beraber bir çok üniversite espor kulüplerine bazı şeylerin cesaretini verdiğimize inanıyorum. Tabi bu etkinliği gerçekleştirmeden önce Ankara’da düzenlenmiş olan Egame Show etkinliğinde bir stant açarak başladı aslında her şey devamında ise Multiplayer Chapter serilerinin ikisinde ve GamingIstanbul fuarında “Retro Area” tarzında stant açarak içerik olarak katkıda bulunduk. Buralardaki birikimlerimiz GüestGo! yu şekillendirdi diyebilirim. Bunun dışında Riot Games’in 2019 yılındaki üniversiteler arası League of Legends turnuvasında takımımız üçüncülük elde etti. Metu Geex etkinliğindeki federasyon destekli olan CS:GO turnuvasında üçüncülük, LoL turnuvasında ise birincilik elde ettik. Açık konuşmak gerekirse güzel olanı sona sakladım, o da Intel ESL GamerFest Oyunun Yıldızları Ödül Töreninde topluluğumuz ‘Yılın Gizli Kahramanı’ ödülüne layık görüldü. Bizim için manevi anlamda çok önemli ve devamlılığımız konusunda kritik bir ödüldü diyebilirim. Sonuçta birilerinin sizi fark ettiğini görebiliyorsunuz. Üniversitemizden sözlü olarak bir çok destek alabiliyoruz ancak iş lafta kalıyor ne yazık ki. Somut ve eyleme geçen bir şey görmedik ne yalan söyleyeyim.
Playerbros: Üniversite espor topluluğu olarak en çok sıkıntı çektiğiniz konular nelerdir? Ne gibi desteklere ihtiyaç duyuyorsunuz?
Alişan Çağlar: En çok sıkıntıyı şöyle çekiyoruz, resmi tüzükte yazan minimum destekleri bile zar zor alabiliyoruz. Onun dışında insanlar yeni bir projeye veya oluşuma çok korkarak yaklaşıyorlar. Maddi destek zaten hayal o konuya girmeyelim bence. Ama en azından bir topluluk odamızın olması bir çok yükü hafifletebilirdi. GamingLab gibi bir ortam olsa fena olmazdı.Etkinlik için herhangi bir bütçe ayrılmıyor bunun düzeltilmesi gerek. Ödül törenine bile kendi imkanlarımızla gittik daha ne diyebilirim. Bunca şeyden sonra okul bir haber metni dahi yayınlamadı. Neyse bu şartlar altında bile bu kadar şey gerçekleştirmek bile güzel.
Playerbros: Türkiye’de espor’un geleceğini nasıl görüyorsun?
Alişan Çağlar: Türkiye’de Espor gelişmesi biraz zor ve sancılı görünüyor Neden biliyor musun? Liyakat olmayan bir yerde bir gelişim söz konusu dahi olamaz. Bu kadar zamanda gözlemlediğim şey; çoğu iş tanıdık vs. ile ilerliyor ve iş ahlakı ikinci planda. Bunlar gelişimin önüne set çeken unsurlar. Gençlere güven olması gerek, birilerinin artık işi bilene vermesi, makamdakilerin ise biraz daha kulaklarını açıp espor içindekileri dinlemesi ve danışması gerek. Ancak ben elimden geldiğince katkı sağlamaya özen göstereceğim tabi ki. Bunu ekibimde bulunan arkadaşlarıma da söylüyorum. Ne zaman ki boşa kürek çektiğimizi hissedersek o zaman enerjimizi değer görülen yerlerde harcayacağız. Umarım bizler yanılırız ve gerçekten önemli adımlar atılır ve gelişim sağlanır temennim bu yönde, umudu kaybetmemek lazım.
Playerbros: Espor’un ve oyunun dışında topluluktaki insanlar ile başka nasıl vakit geçiriyorsunuz? Genel olarak bakış açısı oyun oynayan, espor ile uğraşan insanlara “asosyal” oluyor.
Alişan Çağlar: Söylediğim gibi bir çok etkinlik buluşmamız için bahane oluyor aslında. Çoğu zaman birlikte dışarıda zaman geçiriyoruz. Bu asosyal konusuna değinirsek o kişi ile alakalı bir durum bence. Kendi sosyal çevresini seçmek ve zamanını nasıl geçireceği kişinin seçimi.
Playerbros: Düzenlediğiniz bir organizasyon var GüestGo adıyla bu organizasyonda en çok yaşadığınız problemler ne oluyor?
Alişan Çağlar: Bütçe. Neredeyse sıfır bütçe ile başlıyoruz çünkü okul tarafından ayrılan bir ödenek yok. Ayrıca sponsorluk konusunda çoğu firma bir şirket veya resmi bir kurum olarak sizi görmediği için çekingen yaklaşıyor başta. Biz de bunu geçmişte ki etkinliklerimiz ve referanslarımızla absorbe etmeye çalışıyoruz. Bir firma için öğrenci toplulukları bulunmaz nimet niteliğinde bence. Çünkü erişebileceği ve etkileşim sağlayabileceği koca bir üniversitenin öğrencileri var ve bunu çok ufak bir bütçe ile bile gerçekleştirebilirler.
GüestGo! da ise şöyle bir durum var etkinliğe gelen bazı kişiler influencerları canlı görmenin heyecanıyla zapt edilmez bir hal alabiliyorlar bu da bizi haliyle sıkıntıya sokabiliyor.
Playerbros: Yeni üyelerinizi alırken nelere dikkat ediyorsunuz ?
Alişan Çağlar: Yeni üyeleri alırken bir kıstas yok aslında, okulumuz öğrencisi olan herkese kapımız açık bir ayrım yok. Sadece yönetim kurulu ekibini belirlerken haliyle bir kaç filtreleme yapıyoruz o kadar.
Playerbros: Türkiye’de üniversite esporu hakkında neler düşünüyorsun?
Alişan Çağlar: Üniversite Esporu hakkında durumlar biraz iç karartıcı açıkçası. Belli başlı özel üniversiteler dışında sizi dinleyen ve imkan sunan devlet okulu yok neredeyse. Bunu çözmek biraz da TESFED ve Bakanlığımıza bağlı. Eğer onlar bir şekilde okul yönetimlerine bir devlet eli olarak giriş yapıp, bunun desteğinin verilmesi hususunda adımlar atılırsa biraz daha düzlüğe çıkabilir topluluklar. Bu aksiyon gerekli olan akademi ve oyuncu izleme merkezleri için bile somut bir başlangıç olabilir. UEB bünyesinde olduğumuzu göz önünde bulundurursak bizimde bir şeyleri harekete geçirmemiz gerek.
Playerbros: Playerbros’un espor ve oyun sektörü ile ilgilenen genç takipçilerine verebileceğiniz tavsiyeler var mı?
Alişan Çağlar: Var tabi ki hatta ben her toplantımızda da şunu belirtiyorum; Espor ile uğraşın, ilgilenin, takip edin ancak hiç bir zaman okulunuz önüne geçmesine müsaade etmeyin. Önceliğiniz ders çalışmak olsun, güzel bir okul ve geleceği olan bölümü kazanın zaten üniversitede çok boş zamanınız olacak. Dil öğrenin ve son olarak kitap okumayı da unutmayın.
Playerbros: Son olarak Gazi Üniversitesi’nde öğrenci olmak nasıl? Okulundan memnun musun?
Alişan Çağlar: Gazi öğrencisi olmak güzel duygu çünkü beni bazı arayışlara ittiği durumlar oldu. Sonunda da böyle bir oluşum çıktı ortaya. Akademik anlamda okulumdan memnunum. Ancak sizin belli şartlarınız ya da göz önünde bulundurduğunuz şeyler olabilir onları da siz biliyorsunuz. Yazacağınız bölümün akademik birimini göz önünde bulundurarak seçim yapın derim.