Connect with us

Espor

Üniversitede Espor: YTÜ DOGDOK

Geçtiğimiz hafta başlattığımız Üniversitede Espor adlı yazı dizisinde bu hafta Yıldız Teknik Üniversitesi ile röportaj yaptık

Geçtiğimiz hafta başlattığımız Üniversitede Espor adlı yazı dizisinde bu hafta Yıldız Teknik Üniversitesi ile röportaj yaptık. Bir önceki hafta konuk olan Hacettepe Espor’un röportajını buradan okuyabilirsiniz.



 

Playerbros: Öncelikle seni tanıyalım ? Ne okuyorsun? Neler yapıyorsun ve bu topluluğuna nasıl girdin?

Necati Ürkmez: Merhabalar, ben Yıldız Teknik Üniversitesi Dijital Oyun Geliştirme ve Dijital Oyunculuk Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Necati Ürkmez. Farkındayım kulüp adımız biraz uzun.Bu yüzden okulda da kısaca DOGDOK olarak biliniyoruz. Bilgisayar mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Genelde kulüp işlerine koşturmakla geçiyor vaktim. Kulübe girişim de bir oyun kulübü ararken standı görmemle gerçekleşti. Aktif üyeliğim ise yine etkinlik peşinde koşarken başladı. Okul içinde turnuvalar düzenlenecekti, ben de niye Rocket League yok, bunu da yapalım derken bir bakmışım burdayım .

Playerbros: YTÜ DOGDOK olarak neler yapıyorsunuz ? Kaç senedir bu topluluk var ve şimdiye kadar neler yaptı? Üniversitenizden destek alabiliyor musunuz?

Necati Ürkmez: DOGDOK, 2013 yılında topluluk olarak kurulmuş ve uzun uğraşlar sonucu 2015’te kulüp statüsüne ulaşmış. Neler yapmış ya da neler yapıyoruz kısmına gelirsek öncelikle GameNight’larımıdan bahsedebilirim. İnsanların aklındaki “Nerd” olarak adlandırılan oyuncu profilini olabildiğince kırmaya çalışıyoruz. Bunun için gerçekleştirdiğimiz etkinlikler hep kaynaşma odaklı, insanların birbiriyle tanışıp sohbet edebileceği ve beraber oyun oynayabilecekleri tarzda düzenleniyor. GameNight’larda gece boyunca oyunlar oynayıp sohbet ediyor, turnuvalar ile rekabetin doruklarına çıkıyoruz. Sabaha kadar eğleniyor ve evlere dağılıyoruz. Sonra kahvaltı, mangal, spor etkinlikleri gibi bir sürü tanışma/kaynaşma etkinliğimiz oluyor. İnsanlardan etkinliklerden sonra aldığımız yorumlar, demek oyunculuk ve oyuncu ortamı böyleymiş denmesi açıkçası hoşumuza gidiyor. Kulübe özel ve okulun tamamını kapsayan turnuvalar gerçekleştiriyoruz. Oyunculara olabildiğince rekabet ve dostluk duygusunu aynı anda aşılamaya gayret gösteriyoruz. Elimizden geldiğince ödül vermeye çalışıyoruz. Kulüp bütçemiz çok fazla değil. Okulumuz bunun hakkında herhangi bir yardımda bulunmuyor. Bütçe konusunda çok fazla sıkıntı yaşanıyor. Kulüp odamız bile bütçe sıkıntısı gerekçesiyle yapılamadı. Tavanı çöktüğü gibi kaldı ve kimseden ses çıkmıyor. Okula gelecek sponsorlardan ek ücret talep edilmesi de işimizi daha da zorlaştırıyor.

Digital Gaming Days ile devam edeyim. Geçen sene ilkini düzenlemiş olduğumuz etkinliği bu sene daha da güzelleştirerek sunmak istiyoruz. Geçen sene sadece oyun sektöründeki ünlü isimlerin söyleşileriyle gerçekleşen etkinliği bu sene turnuvalar ve oyunlarla süsleyip çeşitli sürprizlerle beraber hayata geçireceğiz. Şimdiden tarihi de vereyim: 19-20 Şubat tarihlerinde Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde gerçekleşecek etkinliğimize herkes davetlidir.

Playerbros: Diğer üniversiteler genellikle espor topluluğu olarak kuruluyorlar. Siz hem espor hem de oyun geliştirme kulübüsünüz. Türkiye’de oyun geliştiriciliğinin potansiyelini nasıl görüyorsun?

Necati Ürkmez: Evet, sadece bir espor kulübü değiliz. Aynı zamanda kendi oyununu yapma hayaliyle yaşayanlara eğitimler ayarlıyoruz. Dönem boyunca sürecek Unity eğitimimize olan katılım insanların bu sektöre ne kadar meraklı olduğunu gösteriyor. Bunun yanında firmalara yapılan teknik geziler ve ortamın yerinde görülmesi de insanları heyecanlandırıyor. Düzenlediğimiz workshoplar yine kişilere aktiflik katan ve onların bu alanda ilerlemesini sağlayan önemli etkinliklerden. Teknik gezi ve workshoplar sayesinde staj bulan birçok arkadaşımız da oldu.

Aslında Türkiye’de bu sektöre atılmak isteyen çok fazla kişi var ama ne yapacaklarını, nasıl yapacaklarını ve nereden başlayacaklarını bilememeleri gibi etkenler kişileri çok etkiliyor. Halbuki basit fikirlerle parlayan çok fazla oyun var. Aklında bunlardan daha güzel fikirleri olanların olduğuna eminim. Tek yapmaları gereken hayata geçirmeleri. Yapımcılara yol gösterebilecek birçok kişi ve kurum da bulunuyor artık. Kulübümüz kurucusu olan Tolga Öztürk’ün de başında bulunduğu Oyunla Gelecek Yaz Kampı bunun en yeni örneği. Zaten mobil oyun sektörü aldı başını gidiyor. Çok önemli bir pazar payına sahip. Oyun şirketlerinin sayısı arttı. Artık kuşak farkından ve telefonlarımızdan dolayı hiç oyun oynamayan birini bulmak çok zor. Bundan sonra da oyun sektörünün daha fazla büyüyeceğine inanıyorum. Bakalım zaman ne gösterecek.

Playerbros: Esporun ve oyunun dışında topluluktaki insanlar ile başka nasıl vakit geçiriyorsunuz? Genel olarak bakış açısı oyun oynayan,espor ile uğraşan insanlara “asosyal” oluyor.

Necati Ürkmez: İkinci soruda da bahsetmiştim. Ben bu yargıyı olabildiğince kırmaya çalışıyorum. Oyun oynanacaksa bile evlerden değil toplanıp oynuyoruz. Kahvaltı, tanışma partisi, mangallar, piknikler, paintball, spor etkinlikleri gibi birçok aktivite gerçekleştiriyoruz. Okulda boş zamanlarımızda toplanıp sohbet muhabbet çeviriyoruz. İnsanların bildiğinin aksine en aktif ve sosyal kulüplerden olduğunu düşünüyorum oyun kulüplerinin. Samimi arkadaşlıkların kurulduğu bir kulüp DOGDOK 😀

Playerbros: Üniversitenizin kitlesinde en çok ilgi duyulan oyunlar neler?

Necati Ürkmez: Tabi ki klasik olarak LoL ve CS:GO hayranları çoğunlukta. Hearthstone kitlemiz de çok aktif takılıyor. Diğer her oyunun da kitlesi mevcut, COOP oyunlar dahil şu oyunu oynamak istiyorum dediğinizde sizinle beraber giren birini illaki buluyorsunuz.

Playerbros: Düzenlediğiniz organizasyonlarda en çok yaşadığınız problemler ne oluyor?

Necati Ürkmez: Bazı küçük teknik aksaklıkların yanında sponsor sıkıntısı en büyük problem denebilir. Birkaç firma dışında etkinliklere sponsor ayarlanması çok zor oluyor. Bu yüzden kendi imkanlarımızla olayı ilerletmek zorunda kalıyoruz. Üniversitemiz de pek destek sağlamıyor bu konuda. Destek sağlayacağına ek olarak sponsorlardan ücret talep etmesi ise iyice işimizi zorlaştıran etkenlerden. Sadece bize özel de değil durum, genel olarak yaşanan bir sıkıntı bu. İletişim sorunu da ayrı bir problem. Ulaşmak istediğimiz kişiye bir türlü ulaşılamıyor. En basitinden, okulumuzda söyleşiye davet etmek istediğimiz birine ulaşmak çok çaba gerektiren bir süreç oluyor bizim için.

Playerbros: Yeni üyelerinizi alırken nelere dikkat ediyorsunuz ?

Necati Ürkmez: Herhangi bir kısıtlamamız ya da şartımız yok. Oyun dünyasıyla ilgilenen herkesi kulübümüze bekliyoruz.

Playerbros: Türkiye’de üniversite esporu hakkında neler düşünüyorsun?

Necati Ürkmez: Espor’un genel olarak Türkiye’de sıkıntılı olduğunu düşünüyorum. Çok fazla istekli ve kendini göstermek isteyen, bir şekilde esporcu olmanın hayaliyle yaşayan oyuncu bulunuyor. Üniversitede de bu böyle ama oyuncuların kendini gösterebileceği bir platform bulunmuyor. Düzenlenen üniversite ligleri de sadece oyuncuları espor ve oyunculuktan soğutmakla kalıyor. Oysa rekabet duygusunu aşılayabilen ve kaliteli turnuvaların da düzenlenebileceğini gördük. Bazı firmalar sırf yapmış olmak için turnuva düzenliyor ama dediğim gibi bu sadece oyuncuların hayalleriyle oynamakla kalıyor. Kaliteli ve oyuncu odaklı turnuvalar düzenlenir ise espor neden gelişmesin, neden hakettiği yerde olmasın ki?

Playerbros: Playerbros’un espor ve oyun sektörü ile ilgilenen genç takipçilerine verebileceğiniz tavsiyeler var mı?

Necati Ürkmez: Kesinlikle uzaktan izlemesinler, direkt içine girsinler. Üniversite kulüpleri bu adımı atabilmeleri için en kolay yol. Kulüp üyeleri zaten yeni gelenlere elinden gelen desteği de yapıyor. Esporcu mu olmak istiyorsunuz, turnuvaları kovalayın. Geliştirme ile mi ilgilenmek istiyorsunuz, bizim gibi ders veren yerler bulun ya da internet sınırsız bir bilgi kaynağı, Unity eğitimlerine katılıp hemen başlayabilirsiniz. Aktif olmaya, her yerden bir şeyler kapmaya ve kendinizi ilerletmeye çalışın. Yıldız Teknik Üniversitesi’ne gelirseniz de bizi bulun, sosyal medya hesaplarımızdan istediğiniz soruyu sorabilirsiniz.

Playerbros: Son olarak YTÜ’nde öğrenci olmak nasıl? Okulundan memnun musun?

Necati Ürkmez: Ne sen sor, ne ben söyleyeyimm 😀 Şaka bir yana aslında güzel bence, ne kadar yönetimini beğenmesem de okulu, ortamı seviyorum. Arkadaşlarımla vakit geçirebileceğim çok fazla yer mevcut. Aktif olabileceğin bir kampüs çok önemli ve üniversitede de bunu bulabiliyoruz.

Röportaj için çok teşekkür ederim. Böyle güzel çalışmalara devam etmeniz dileğiyle.

espor yüzünden 6.5 sene okudum.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Espor