Connect with us

Güncel

VALORANT Veri Bombardımanı: Phantom ve Vandal

Phantom mı daha iyi yoksa Vandal mı?

VALORANT PHANTOM VANDAL

Dünyada aktif olarak milyonlarca oyuncusu bulunan ve her geçen dakika popülerliğini daha da arttıran VALORANT, silah tercihleri ile de sık sık oyuncular arasında gündeme geliyor. VALORANT yayımladığı makalede bu topluluk tartışmasına bir yanıt arıyor. Bakalım makaleye göre daha iyi olan tüfek Phantom mı, Vandal mı?

Valorant istatistik ekibi iki tüfek ile ilgili de bir veri grafiği düzenlemiş ve detaylı bir yazı hazırlamış.

Phantom’ın Artıları

AskVal_April23_Article_Graph_1_TR.jpg

Verilen çizgi grafiğinde bu iki tüfekle alınan toplam skor sayısının 5 metrelik aralıklarla mesafeye göre dağılımını görüyoruz. Çizgilerdeki her nokta farklı bir mesafe aralığını ve ilgili skor yüzdesini gösteriyor. Grafiğe baktığımızda Phantom’la alınan skorların büyük kısmının 15 metrelik mesafe içinde gerçekleştiğini, Vandal’la alınan skorların ise tüm menzillerde daha tutarlı bir eğriye sahip olduğunu görüyoruz.

Daha iyi anlaşılması için bir örnek verelim. 15 metre yaklaşık olarak Ascent’te B Ana’daki saldıran taraf koridorunun sonundan savunan tarafın ana girişine kadar olan mesafeye denk geliyor.

AskVal_April23_Article_Graph_2_TR.jpg

Bu skor dağılımını biraz daha basit biçimde göstermek adına skorları makale boyunca 0-15, 15-30 ve 30+ metre şeklinde üç mesafe aralığında inceleyeceğiz. Böyle yaptığımızda Phantom’ın kısa menzildeki avantajı da belirginleşiyor. Görebileceğiniz üzere Phantom’la alınan skorların neredeyse yarısı 15 metre içinde gerçekleşmiş.

Her ne kadar Vandal da kısa mesafede oldukça etkili bir tüfek olsa da yazımızın devamında değineceğimiz birkaç nedenden ötürü kısa menzilin şampiyonu Phantom gibi duruyor.

Tara, Tara, Tara

Bir taktiksel nişancılık oyununda silahların tarama esnasındaki saçılma biçimine girersek işin içinden çıkamayız. İlk atış isabeti, ikinci atış isabeti, mermi saçılımı, geri tepme toparlaması, ateşlenen ve isabet eden mermi sayısı gibi nümerik değerler bir silahın rakipleri tarayarak skor alma konusunda ne kadar başarılı olduğunu belirlememizde rol oynuyor.

Bunu basitleştirmek adına İstatistik Ekibi zamanı bir faktör olarak ele alarak silahların geri tepme kontrollerini hesapladı. 5 saniyelik bir aralıkta çoklu skor almak geri tepme kontrolü için ideal ve gerçekçi bir ölçüt. Bu, özellikle 3 veya 4 skorun alındığı durumlarda geçerli çünkü böyle bir zaman aralığında her bir skor için nişan almak, ateş etmek, durmak ve nişangâhı yeniden ayarlamak oldukça zor.

AskVal_April23_Article_Graph_3_TR.jpg

AskVal_April23_Article_Graph_4_TR.jpg

Yukarıdaki grafiklerde hem Phantom’ın hem de Vandal’ın 5 saniyelik bir zaman aralığında kaç kez çoklu skor alabildiğini görüyoruz. (Not: Tek skor alınan durumları grafiğe dahil etmediğimiz için yüzdelik değerler toplamda %100’e ulaşmıyor.)

Görebileceğiniz üzere Phantom “15 metre içinde çoklu skor” karşılaştırmasında da üstün geldi. Taramak genelde yalnızca kısa menzilde etkili olduğu için bu durum Phantom’ın geri tepme kontrolündeki üstünlüğünü iyice perçinliyor. Ayrıca Phantom’ın “5 saniyede çoklu skor” karşılaştırmasını tüm kademelerde kazandığını da görüyoruz. Yani ister Demir kademesinde takılıp kalanlardan ister VCT’ye girmek için çabalayanlardan olun, rakibi kısa menzilde taramanız gerekiyorsa en iyi seçenek Phantom gibi duruyor.

Yaklaşma, Yakarım

Tamam, Phantom’ın kısa menzilli çatışmalarda üstün olduğunu anladık. Peki ya Vandal’a karşı bire bir düello performansı nasıl? Kısa menzilin efendisi unvanını hangi tüfek kazanıyor?

AskVal_April23_Article_Graph_5_TR.jpg

Bu grafik Phantom’ın kısa menzildeki bire bir çatışmalarda Vandal’ı gölgede bıraktığını gösteriyor. Phantom’ın bu üstünlüğü kademe yükseldikçe bir miktar azalsa da tüm kademeler için geçerli.

Vandal’ın Artıları

Ne Alırdınız?

Oyuncuların hangi tüfeği ne kadar sevdiğini görmek istedik. Vandal’ın bu kıyaslamada üstün geleceği aklımızdan geçmişti ve tam da öyle oldu.

Bu karşılaştırmada oyuncuların ana mühimmatlarını inceledik. Ana mühimmat ifadesiyle oyuncuların bonus, tabanca, ekonomi ve uzatma turları haricindeki tüm turlarda aldığı silahı kastediyoruz. Verileri değerlendirince rekabete dayalı sıradaki oyuncuların Vandal’ı ana mühimmat olarak oyundaki tüm silahlardan daha çok seçtiğini gördük.

AskVal_April23_Article_Graph_6A_TR.jpg

Ayrıca 2023’te şimdiye dek oynanan tüm VALORANT Champions Tour karşılaşmalarının verilerine baktığımızda profesyonel oyuncuların da Vandal’ı tercih ettiğini görüyoruz. Vandal her ne kadar profesyonel düzeyde listenin başını çekse de profesyonel oyuncular Phantom’ı rekabete dayalı sıradaki oyunculara kıyasla daha çok kullanıyor.

Peki Vandal neden bu kadar çok seviliyor?

Bu Başlık İçin Çok Kafa Patlattık

Herkes skor almanın pek çok yolu olduğunu bilir. Ancak skor almakla asist yapmak arasındaki fark çoğu zaman bir kafadan vuruşa bakıyor.

AskVal_April23_Article_Graph_6B_TR.jpg

Kafadan vuruşlar Vandal’ın güçlü yönlerinden birini teşkil ettiği için “Kendimi aşmaya bayılıyorum,” diyenlere tavsiyemizdir. Bu grafikte delme olmadan gerçekleşen ve hedefi öldürmeyen kafadan vuruşların menzillere göre dağılımını görüyoruz. “Delme olmadan” ifadesini biraz daha açacak olursak merminin herhangi bir nesnenin içinden geçmediği durumları kastediyoruz. Duvar, kutu veya kapı gibi nesnelerin içinden geçerek hasar kaybına uğrayan mermiler yüzünden arada sırada ölümcül olmayan kafadan vuruşlar gerçekleşebiliyor.

Vandal için hedefi öldürmeyen kafadan vuruşların oranı kocaman bir 0. Bunun nedeni Vandal’la delme olmadan gerçekleştirilen kafadan vuruşların menzil fark etmeksizin daima 160 hasar vermesi. Ancak Phantom özelinde hedefi öldürmeyen kafadan vuruşların oranı menzil uzadıkça önemli ölçüde artıyor.

Tüfekleri bir de “Peki ya şöyle olsaydı?” bakış açısıyla kıyaslamak istedik. O yüzden ekip bu tür çatışmaları mercek altına aldı.

AskVal_April23_Article_Graph_7_TR.jpg

Phantom, 15 ila 30 metredeki oyunculara 140 hasar veriyor. Bu hasar 150’ye o kadar yakın ki böyle durumlarda oyuncu tüfek tercihinden pişman olup “Vandal mı alsaydım ya?” diye düşünmeden edemiyor.

Verilere göre Phantom kullanan bir oyuncu 15-30 metre uzağındaki Vandal kullanan bir oyuncuya 140 hasar vermeyi başardığında Phantom oyuncusu çatışmaların %78’inde (mavi renkli kısım) Vandal oyuncusunu indirmeyi başarıyor.

%10’luk dilimde ise (sarı renkli kısım) ya bir takım arkadaşı “3. taraf” olarak çatışmaya dahil oluyor ya da çatışma Vandal oyuncusunu daha sonra başka biri indirene dek sonuçsuz kalıyor. Böyle olunca da Phantom oyuncusu asist yapmış sayılıyor.

Kalan %11’deyse (kırmızı renkli kısım) Vandal oyuncusu dönüp Phantom oyuncusunu alt etmeyi başarıyor. İşte bu %11’lik kısımdaki oyuncular kafadan vuruşları 150 hasar verseydi ölmeyecekti.

Miyop Silah Olur Da Kartal Gözlü Olmaz Mı?

Peki Vandal kullanan oyuncuların kafadan vuruşlarla daha çok skor alması tüfeğin daha isabetli olduğu anlamına mı geliyor yoksa basitçe daha fazla hasar verdiğine mi işaret ediyor?

AskVal_April23_Article_Graph_8_TR.jpg

AskVal_April23_Article_Graph_9_TR.jpg

Bu grafikler tüfeklerin bölgelere, yakın nişana ve kalkan delmeye göre genel hasar dağılımını gösteriyor. Aslında Phantom vücuda ve bacaklara rakibine kıyasla daha çok atış isabet ettirse de Vandal kafadan vuruşlar konusunda biraz daha yüksek bir orana sahip.

Bunun nedeni Phantom’ın yüksek atış hızı ve ilk kafadan vuruşun ölümcül olmama ihtimali olabilir. Yani Phantom kullanıcıları atışları vücuda ve bacaklara isabet ettirmek için daha geniş bir aralığa sahip olurken Vandal kullanıcıları düelloyu garanti bir skorla sonlandırmak için yalnızca bir kafadan vuruşa ihtiyaç duyuyor. Ayrıca Phantom oyuncularının çoğu mesafede yakın nişandayken bile birden fazla atış yaptığını rahatlıkla varsayabiliriz. Muhtemelen Phantom’ın yakın nişan hasarının daha yüksek olmasının nedeni de bu.

Kalkan Delici Mermiler

Tüfeklerin ölümcüllüğünde kalkan nasıl bir etkiye sahip?

AskVal_April23_Article_Graph_12_TR.jpg

Kalkan kuşanmış rakiplere karşı gerçeğe uygun ve iyi bir performans ölçütü olması için ekip, bu tüfekleri kuşanmış oyuncuların kendileriyle aynı kalkana sahip rakipler karşısındaki K/D (öldürme/ölüm) oranlarını kıyasladı. Örneğin hafif kalkanlı bir Phantom kullanıcısının hafif kalkanlı bir rakiple veya ağır kalkanlı bir Vandal kullanıcısının ağır kalkanlı bir rakiple girdiği düelloları.

Karşılaştırmanın sonucunda Phantom’ın hafif kalkanlı düşmanlara karşı neredeyse Vandal’a denk bir performans sergilediğini ancak ağır kalkanlı düşmanlara karşı Vandal’dan daha başarısız olduğunu gördüler. Bu, verilen hasarın bölgesel dağılımını gösteren yukarıdaki grafikleri göz önünde bulundurunca gayet mantıklı bir sonuç. Neticede Phantom’ın vücuda isabet eden atışları ve ölümcül olmayan kafadan vuruşları genel itibarıyla daha fazla. Bu da ağır kalkanlı bir rakibe karşı pek de istenen bir durum değil. O yüzden siz siz olun, kalkansız gezmeyin!

Karar

Her şey koşullara bağlı.

Daima kafaya nişan alanlardansanız Vandal sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. “Yok ben taramayı seviyorum,” diyorsanız da Phantom’a bir şans verebilirsiniz.

Tabii bu biraz da hangi çatışma türünü sevdiğinize bağlı. Yakınınızdaki açıları tutmayı veya duman atmayı seviyorsanız Phantom sizin için biçilmiş kaftan. “Keskin gözlüyüm, uzaklardan indiririm,” diyorsanız da Vandal’la hünerlerinizi sergileyebilirsiniz.

İstatistik Ekibi’ndeki araştırmacılarımızdan Carson Downhan’dan bu konudaki son sözü söylemesini istedik. O da bize şunları aktardı:

“Nihayetinde her şey oyuncunun oyun tarzına ve özgüvenine bağlı. Sonuçta ortalama bir VALORANT oyuncusu elinde Phantom’la çatışmaya girdiğinde ‘Rakibim X metreden daha yakınsa istatistiksel olarak biraz daha avantajlıyım,’ diye düşünmüyor. Zaten bunu düşünüyorsa Woohoojin’in oyun tekrarı değerlendirmelerini izlemiş demektir.

Hem Phantom hem de Vandal çoğu durumda kullanılabilecek tüfekler. Onların güçlü yönlerinden nasıl faydalanabileceğinizi bildiğiniz sürece hiçbir sorun yaşamazsınız. Bununla birlikte bence oyun algısının galibiyete etkisi isabet oranınınkinden daha fazla ancak bunu hesaplamak da oldukça zor.”

İletişim: esrasenekci@gmail.com

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Güncel