Connect with us

FIFA

Teknoloji futbol ve espor’un yeni ritmini tutmaya hazırlanıyor!

FIFA 2022 Dünya Kupası ve FIFA 23’ün yaklaşması ile birlikte nefesler tutuldu!

Teknoloji futbol ve espor'un yeni ritmini tutmaya hazırlanıyor!

Dünya nüfusu arttıkça insanların sporun çeşitli dallarına gösterdiği ilgi de bir o kadar artıyor. Bu durum gittikçe var olan bir spor dalının hızla tüketilmesine ve yeni spor dallarının oluşmasına yol açıyor. Durum böyleyken var olan sporların ve esporun yeniliklere ayak uydurması ve alışılmışın dışına çıkması da bekleniyor. Spor dallarının üst düzey yöneticileri bu hızlı tüketiliş durumunun farkına vararak artık yeni spor teknolojilerini sahaya sürmeye hazırlanıyor. Teknolojinin en çok kullanıldığı ve merak edildiği spor dallarının başında ise hiç şüphesiz futbol ve espor geliyor. Son zamanlarda futbol tarafında gözler Katar’da gerçekleştirilecek FIFA 2022 Dünya Kupası’na çevrilmişken, espor tarafında ise FIFA 23 heyecanı devam ediyor.

Futbol ve esporun gelecekte kesişebileceği teknolojiler

21 Kasım – 18 Aralık 2022 tarihleri arasında Katar’da gerçekleştirilecek olan FIFA 2022 Dünya Kupası ülkenin 5 farklı şehrinde ve 8 farklı stadyumunda oynanacak. ExpressVPN tarafından gerçekleştirilen çalışmada da ülkemizde futbol, basketbol ve diğer sporlardaki ilgi gözler önüne serilmişken, biz de sizler için futbol ve esporun önümüzdeki yıllarda kesişebileceği teknolojilere göz atmak istedik.

Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisi

Artırılmış Gerçeklik (AR – Augmented Reality), gerçek zamanlı görünümlerin sanal, bilgisayar tarafından oluşturulan bir tür bilgisayarlı görme teknolojisidir. Gerçek dünyayı tamamen simüle edilmiş bir dünyayla değiştiren sanal gerçekliğin aksine, artırılmış gerçeklik, insanların gerçeklik algısını geliştirmek için tasarlandı.

Her geçen gün yüzlerce şirketin artırılmış gerçeklik dünyasına girmesiyle binlerce farklı AR uygulaması üretildi. AR artık akıllı telefonlarda çalışmaya başladığı için bu teknolojiyi kullanabilen müşteri sayısı her geçen gün artıyor. Mobil AR esas olarak eğlence olarak başlamış olsa da, teknolojinin daha geniş potansiyeli tıp, inşaat ve mimari dahil olmak üzere birçok farklı alanda faaliyet göstermeye başladı.

Sanal Gerçeklik (VR) teknolojisi

5 duyu organımızın, sanal bir dünyanın içerisinde gerçekten bulunuyormuşuz gibi hissetmesini sağlayan dijital ve fiziksel elementlerin bütününe sanal gerçeklik denir. Günümüzde sanal gerçeklik teknolojisi sürekli ivmelenen bir hızda gelişmektedir. Bu teknolojinin en yaygın kullanılan araçları ise sanal gerçeklik gözlükleridir. Sanal gerçeklik gözlükleri ile 3D tasarlanmış bir dünyanın içerisinde istediğiniz tarafa bakabilir, istediğiniz gibi dolaşabilirsiniz.

Karma Gerçeklik (MR)

Karma gerçeklik hem gerçek hem de sanal ortamların öğelerini birleştirir ve fiziksel ve sentetik nesnelerin bir araya geldiği, etkileşime girdiği yeni bir dünya yaratır. Karma gerçeklik artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklikten en iyi şekilde yararlanır ve kullanıcıların gerçek dünyayı, sanal nesnelerle birlikte görmelerine olanak tanır. Microsoft’un geliştirmiş olduğu HoloLens bu gerçekliğin en başarılı örneklerinden biridir.

Genişletilmiş Gerçeklik (XR)

Genişletilmiş gerçeklik (XR), sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçekliğin özelliklerini birleştirip kullanan bir gerçeklik türüdür. Genişletilmiş gerçeklik, sanal ve gerçek ortamları birleştirir. Bu özelliği sayesinde insanlar ve makineler arasındaki teknolojik etkileşimlerin incelenmesini sağlar.

Teknoloji futbol ve espor'un yeni ritmini tutmaya hazırlanıyor!

FIFA 2022 Dünya Kupası Katar’da kullanılacak teknolojiler

Gelişmiş Stadyum Soğutma Teknolojisi

Goal’ın içeriğinde belirttiğine göre FIFA 2022 Dünya Kupasında hem seyircileri hem de sporcuları serinletmek için yeni bir teknoloji kullanılacak. Stadyumun içerisindeki sıcaklığı kontrol altına almak için kullanılacak bu teknolojide stadyumun yakınında, soğutulmuş suyun bir boru hattıyla stadyuma getirildiği bir enerji merkezi olacak. Soğuk su geldiğinde oyun alanına ve seyirci oturma alanlarına soğuk hava verilecek.

Al Rihla Futbol Topu

Dünyanın dört bir yanından takımların katılım sağlayacağı turnuvanın dikkat çeken bir diğer teknolojisi ise Al Rihla adı verilen futbol topu teknolojisi. Paylaşılan bilgilere göre maçta kullanılacak olan top, gerçek zamanlı verileri VAR yetkililerine iletecek olan bir teknolojiye sahip.

Bu teknoloji, FIFA’nın yeni Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi ile işbirliği yapacak. Topun ortasında hareket sensörlü yeni Adidas Süspansiyon Sistemi olacak.

Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi

Katar’da gerçekleştirilecek olan FIFA 2022 Dünya Kupası’nda sporcuları ve seyircileri bekleyen bir diğer yenilik ise Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi. Bu teknoloji ile birlikte Al Rihla isimli yeni futbol topunun haricinde stadyumun etrafında 12 izleme kamerası yer alacak.

Bu kameralardan alınan veriler ile top ofsayt pozisyonundaki bir oyuncuya her oynandığında VAR otomatik olarak ofsayt uyarısı sağlayacak. Bir oyuncunun ofsayt olup olmadığını belirlemek için uzun süreli VAR tekrarlarına gerek kalmayacak.

FIFA 23 ise yeni HyperMotion 2 teknolojisi ile geliyor!

FIFA 23, HyperMotion2 biçiminde tamamen yeni bir oyun ve spor teknolojisiyle birlikte gelmeye hazırlanıyor. FIFA 23 fragmanı ile birlikte EA, bize yepyeni oyun ve spor teknolojisi HyperMotion2 hakkında önemli bilgileri tanıttı.

HyperMotion, FIFA 22’de zaten bulunan bir teknolojidir, ancak şimdi EA, iki kat daha fazla maç verisi yakalama ile oyun teknolojisini geliştirdi, yeni özelliklerin kilidini açtı ve milyonlarca gelişmiş maç yakalama karesinden alınan 6000’den fazla orijinal animasyonu FIFA 23’e getirdi. Bu teknoloji ile birlikte spor ve esporun tamamen yukarı doğru bir ivme alması da beklenen olaylar arasında. Bu teknoloji yalnızca FIFA 23’ün Playstation 5, XBOX Series X/S, Stadia ve PC’yi içeren yeni nesil sürümlerine gelecek.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


FIFA