Espor lisansı veya esporcu lisansı olarak oyuncular arasında epey konuşulan ve son yılların en popüler espor konularından biri haline gelen lisans nasıl alınır? Bu konuda bir paylaşım yapan Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED) kısaca bu lisansın nasıl alınacağından bahsetti. Lisans için gerekli belgeleri anlatan federasyon, başvuru işlemiyle espor lisansının alınabileceğinden bahsetti.
Espor lisansı için gerekli belgeler:
T.C Kimlik Numarası Beyanı: Kimlik fotokopinizin üzerine “Bu kimlik şahsıma aittir” yazmanız ve imzalamanız gerekiyor.
Sağlık Raporu: Bağlı olduğunuz aile hekimliğine giderek “Sporcu lisansı” almak istediğinizi belirterek sağlık muayenesi olmalısınız. Bu muayeneden bir de rapor almanız gerekiyor.
Tescil Fişi: Bulunduğunuz ilin “Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü” web sayfasına girip tescil fişi edinmeniz ve bu fişi doldurmanız gerekiyor.
Yukarıda açıklamaları yer alan evrakları hazırladıktan sonra da esporcu lisansı için geri sadece başvurmak kalıyor. İlinizin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün sicil lisans servislerine başvurabilir ve lisans işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Espor hakkında
Elektronik sporlar, oyun dünyasının rekabet alanı olarak anlatılabilir. Peki her oyun espor oluyor mu? Tabii ki hayır! Bir oyunun, elektronik sporlar kategorisine girebilmesi için belli başlı iki kriteri tamamlaması gerekiyor: “Her oyuncu eşit şartlarda başlayacak ve oyunda herhangi bir ödeme yöntemiyle daha güçlü özelliklere sahip olunmayacak.” Bu basit gibi görünen ama oldukça net sınırlar çizen iki kural, elektronik sporlara dahil olan oyunları diğer oyunlardan ayırıyor.
İlk etkinlikleri Stanford Üniversitesi’ndeki Spacewar organizasyonlarına kadar giden elektronik sporlar, bu hesaba göre 1970’li yıllara kadar götürülebiliyor. O tarihlerden itibaren “arcade” dünyasıyla ilerleyen bu dal, en büyük atılımını 1990’lı yıllara geldiğimizde yaptı.
İnternetin ve bilgisayar oyunlarının hayatımıza girmesi elektronik sporlara da yeni bir soluk getirirken, 2000lere gelinmesiyle Korelilerin bu sektörü domine edeceği gelişmeler yaşandı. Kore e-Spor Birliği dünya kamuoyuna tanıtıldı! Bir diğer yandan bundan öncesinde ve sonrasında Halo, Tekken, Quake, StarCraft, WarCraft gibi birçok oyun bu sektörün emekleme dönemlerinde öncü oldu.
Elektronik sporların en büyük atılımı şüphesiz ki 2005’ten sonra oldu. Counter-Strike 1.6önderliğinde adeta yepyeni bir dünyanın kapılarını aralayan bu dal, kurumsallaşma anlamında da G7 Teams gibi birçok kuruluşun kurulup dağılmasını da gördü. Sektörün yaygınlaşmasıyla dev ödüllü turnuvalar da gecikmedi. Counter-Strike, Dota, League of Legendsve Heroes of Storm gibi oyunlar milyonlarca dolarlık ödülleriyle hem cezbetti hem de pazarı büyüttü. Bu tarihlerden itibaren birçok firma bu pazara yatırım yaptı ve günümüzün profesyonel espor anlayışına geliverdik.
Siz de yukarıda kısa bir özeti geçilen espor sahnesinde yer almak için espor lisansı almalısınız.
1 Comment