CS: GO yıllardır espor sahnesinin en çok takip edilen oyunlarından biri. Her yıl yüzlerce profesyonel ve yarı profesyonel takımlar için turnuvalar düzenleniyor. Hatta bu turnuvalar dışında FACEIT, ESEA veya diğer turnuva platformlarında amatör takımlar da mücadele edebiliyor. Mücadele eden bu takımlar arasından, her yıl profesyonel seviyeye çıkan takımlar mutlaka oluyor. Bu takımların hiçbiri bir anda zirveye çıkmıyor. Peki bu CS: GO takımları nasıl kuruluyor, nasıl bir yol haritası izliyorlar ve en önemlisi gelişmek için neler yapıyorlar, bunları hiç düşündünüz mü? Siz hiç yorulmayın. Biz sizin için bunların hepsini inceledik ve sizlere bu videomuzda anlatmaya çalıştık. İyi seyirler.
Temelden başlıyoruz: Bir takım kurmak için ihtiyacınız olan ilk şey bir isim!
Her espor takımının kendine özel isimleri var. Bu isimleri belirlemek çok önemli. Çünkü turnuvalarda bu takım ismiyle mücadele edeceksiniz. Takım ismi belli bir süre sonra sizin markanız haline gelecek. Profesyonelleşmeye giden ilk yol takıma bir isim bulmak. Bu ismi ise hem kendinizi hem de yaratmak istediğiniz takım ruhunu göz önüne alarak belirlemeniz daha sonraları için sizin adınıza daha iyi olabilir.
Takımın ismini bulduk! Şimdi sıra geldi oyuncuları bulmaya!
Takım ismini bulduk. Sırada ise takımda oynayabilecek oyuncuları bulmak var. Bir takım kurarken, takımınıza rastgele oyuncular alırsanız, ne kadar iyi olurlarsa olsunlar, profesyonel seviyeye gelmiş bir takımla karşılaştığınızda büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. O yüzden oldukça seçici davranmanız gerekiyor. Zaten şu an CS: GO’nun en iyi takımlarında her oyuncunun belirli görevleri var. Sizlerin de bu görevlere uygun oyuncuları bulmanız gerekiyor. Gelin şimdi CS: GO’da oyuncu görevlerini beraber inceleyelim.
1 – IN GAME LEADER (Oyun içi Lider)
In Game Leader(IGL), bir CS: GO takımının en önemli rolüdür. Takımın maç içerisinde ve hatta round round neler yapacağınızı analiz eder ve tüm takıma anlatır. Kısaca “RUSH B!” diyen kişidir. Tabii profesyonel arenada sadece “rush b” komutu yeterli olmayacaktır. Karşı takımın maç içerisinde neler yaptığını analiz ederek, buna karşı önlem almalıdır. Hem karşı takımın hem de kendi takımının ekonomisini iyi takip etmeli ve yönetmelidir. Ayrıca maç içinde rakibin boşluklarını bulup, bunları kullanmalıdır. Yani kısacası bir IGL’nin tecrübesi diğer oyunculara göre daha fazla olmalıdır. Ayrıca anlık karar verme mekanizması ve analiz yeteneği oldukça gelişmiş olan kişilerden seçilmelidir. Kendi takımını da analiz ederek, takımına uygun taktikler yaratması gerekiyor. Bir IGL’nın zamanının çoğu ölüm maçlarından ziyade, maç kayıtlarını izleyerek geçer. Kendi takımının geçmiş maçlarını izleyerek yaptıkları hataları analiz edip, takımını uyarır veya yeni taktikler bulur. Ayrıca rakibinin de maç kayıtlarını izleyerek analiz eder ve rakibin boşluklarına uygun taktikler çıkartır. Bu seçim çok önemli çünkü tüm takımı bu kişiye emanet edeceksiniz.
2- Entry Fragger
Oyun içi liderimizi bulduk. Şimdi sırada takımın frag yükünü taşıyacak Entry Fragger’ı bulmak var. Bir Entry Fragger’ın aimi takımdaki herkesten daha iyi olmalıdır. Yani bu rolü seçerken IGL’deki gibi beyin aramak yerine daha fazla bilek aramak sizin işinize gelecektir. Entry Fragger oyuncusunun yapması gereken roundu takımı adına açmak ve ilk kanı almak. Yani haritalardaki bir bölgeye girerken, takımın en önünde Entry Fragger durur. Ondan beklenen ise alana girdiğinde en az iki kişiyi öldürmesidir. Bunu yapamasa da büyük hasarlar vermesi, takımının lehine olacaktır. Entry Fragger’lar genelde skor tablosunun üstünde, en fazla kişi öldüren olmalıdırlar. Ama bir o kadar da ölürler. Ama bu hiçbir takım için sorun değildir. Çünkü oyuncu görevini yaptığı sürece, rolünün hakkını veriyor demektir. Bir CS: GO takımı için en önemli 2. rol dersek her halde yanılmış olmayız. Sıra geldi destek oyuncusuna.
3- Supporter(Destek Oyuncu)
Destek oyuncusu özellikle CT tarafında kullanılan bir roldür. Bomba isteyen arkadaşına bomba taşır, yardım isteyen arkadaşına yardım eder. Oldukça fedakar bir rol de diyebiliriz aslında. Haritanın genellikle ortasında dururlar ki bir arkadaşı yardım istediğinde hızlı bir şekilde gidebilsin. Destek oyuncusunun smoke ve flash yerlerini çok iyi bilmesi gerekiyor. Takım arkadaşlarının istemesi durumunda en hızlı şekilde flash’ı veya smoke’u göndermesi gerekiyor. CT tarafında daha çok bomba alanlarına yardım eden destek oyuncusu, T tarafında ise daha çok bomba alanına girmeye çalışan Entry Fragger arkadaşına bombalarıyla destek olur. Takımındaki işi daha çok destek olduğundan dolayı aiminin o kadar da iyi olması gerekmiyor. Zaten bir destek oyuncusundan çok fazla adam öldürmesini de beklemiyoruz. Sadece haritada bombaları nasıl kullanması gerektiğini çok iyi bilmesi yeterli de diyebiliriz.
4- Lurker/Rifle(Arkalayan)
Takımlar T tarafında oynarken genellikle Lurker oyuncusunu kullanırlar. Lurker için kısaca arkalayan oyuncu desek yanlış olmaz. Lurker’ın aimi iyi olmalı. Çünkü takımın aynı zamanda ikinci silah gücü olarak kullanılabilir. Bu görevde oynayan oyuncuda çok fazla oyun tecrübesi aranmıyor aslında. Ancak oyun tecrübesi daha fazla olan bir lurker, efsane işler yapabiliyor. Lurker oyuncusuna verebileceğimiz en iyi örnek Get_Right olacaktır. İyi aiminin yanına bir de oyun tecrübesi eklenince, CS: GO’nun en iyi lurker oyuncularından biri oldu. Lurker’ın oyun tarzına şu şekilde örnek verebiliriz. Takımı A tarafındaki bomba alanına girerken Lurker, B tarafından karşı takımı arkalamaya çalışır veya B tarafından arkalamak yerine, karşı takım rotate atarken hiç beklemediği bir anda karşısına çıkabilir. T tarafında kullanılan bu rol, bir CS: GO takımı için oldukça önemlidir.
5- Sniper (Keskin Nişancı)
Sniper son dönemin metasında olmazsa olmaz bir rol. Keskin nişancıyı seçerken, bu silahı gerçekten çok iyi kullandığına dikkat etmelisiniz. Adam vuramayınca hemen AWP alan kişiyi değil, gerçekten AWP oynayan kişiyi almalısınız. Hem T hem CT tarafında oldukça kullanışlı bir roldür. CT’de savunma yaparken rakiplerine geçit vermezken, T’de ise yakın temasa girmeden bir bölgeyi açmakta üstüne yoktur. O yüzden seçeceğiniz AWP oyuncusu mutlaka çok iyi biri olmalı. Oyunun kilitlendiği veya işlerin iyi gitmediği anlarda inisiyatif alabilmelidir. Bir AWP oyuncusundan zaman zaman Entry Fragger’ın görevini yapması da beklenebilir.
Sırada antreman var
Takım oyuncularımızı bulduk. İşin büyük bir bölümünü tamamladık. Şimdi ise antrenmanlara başlamalıyız. Takım olarak düzenli ve sık antrenman yapmanız çok önemli. Hem beraber oynamaya alışmak hem de çalıştığınız taktikleri uygulama üzerinde görmek hem takımın hem de sizin bireysel olarak performansınıza etki edecektir. Antrenmanlarda tamam peki şimdi ne yapacağız?
Artık bir takıma ve hazır taktiklere sahipsiniz. Tebrikler artık yarı profesyonel bir takımınız var! Yapmanız gereken takımınıza uygun turnuvaları internetten araştırıp bu turnuvalara katılmak. FACEIT, ESEA ve bazı siteler, amatör takımlara özel turnuvalar düzenliyorlar. Bu turnuvalara katılarak yarı profesyonel espor hayatınıza başlayabilirsiniz. Ayrıca Playerbros imzalı CS: GO turnuvalarında da şansınızı deneyebilirsiniz.
Ancak sizlere bazı tavsiyelerimiz var. Takım olarak iyi bir başlangıç yapamayabilirsiniz. Kötü sonuçlar da alabilirsiniz. Profesyonel takımlarda görülüyor ki çok sık oyuncu değiştirmenin, oyuncu ne kadar iyi olursa olsun, takıma pek faydası olmuyor. Amatör veya yarı profesyonel takımlarda bu durum takımın dağılmasına kadar gidebiliyor. Yapabildiğiniz kadar beraber oynayın, kötü sonuçlara odaklanmak yerine, neleri düzeltebilirsiniz buna odaklanın. Türk takımlarında görülen en büyük sorun budur. Emin olun istikrar sonunda başarıyı da getirecektir. Başarı geldiğinde artık organizasyonlarla konuşabilirsiniz. Bir organizasyona katılarak, gaming house ve daha nicesine kavuşabilir ve profesyonel espor hayatınıza başlayabilirsiniz. Şans yanınızda olsun!
1 Comment