Dijital oyun platformlarının devlerinden olan Steam yakın zamanda kütüphane arayüzünde çeşitli değişikliklere gitti. Bir zamanlar bu alanda rakipsiz olan Steam başta Epic Games Store olmak üzere ortaya çıkan birçok yeni rakibinin gerisinde kalmamak için neredeyse çıkışından beri değişiklik yapmadığı kütüphane arayüzüne çeşitli yenilik ve iyileştirmelere gitti.
Yeni arayüze nasıl geçiş yapılır?
Steam’in yeni kütüphane arayüzünü denemek için öncelikle beta sürecine katılmanız gerekmekte. Bunun için Steam arayüzünde ayarlar bölümüne girdikten sonra Hesap alt menüsünde bulunan Beta bölümünden katılacağınız beta programını seçmeniz gerekiyor. Bu adımı gerçekleştirdikten sonra Steam tekrar başlatılacak ve indirilen güncelleme sonrasında yeni kütüphaneniz sizi bekliyor olacak.
Şimdilik beta sürecinde olan bu yeni kütüphane arayüzü ile birlikte gelen pek çok da yenilik bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekenleri ise şöyle:
-Eklenen Güncelleme kısmı ile oynadığınız oyunlar hakkındaki tüm güncelleme notları ve bilgilendirmelere ulaşabileceksiniz. Tüm güncellemelerin tek bir yerde toplanış olması kullanıcılar açısından büyük kolaylık sağlıyor.
–Son Oyunlar kısmı ise tüm Steam hareketlerinizin bir özeti niteliğinde. Bu kısımda son oynadığınız oyunlar, geçirdiğiniz süre, en son satın aldığınız oyunlar ve ek paketlerin bilgileri bulunuyor.
–Son Arkadaş Etkinlikleri bölümü ile Steam arkadaş listenizde bulunan kişilerin faaliyetlerini daha rahat bir biçimde takip edebileceksiniz. Bu sayede arkadaşlarınız profillerini tek tek ziyaret etmenize de gerek kalmıyor.
-Yukarıda bahsettiğimiz kısımların hemen altında ise tüm oyunlarınızın bulunduğu bir bölüm yer alıyor. Ancak bu bölümü kullanmak istemezseniz kaldırabilir yada istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Oyunlarınız gruplandırarak kendiniz için en doğru şekli bulmanızı sağlayan bu sistem de kullanıcılar açısından oldukça yararlı.
–Oyun sayfaları ise tamamen yeni bir görünüme kavuşmuş durumda. Artık bir oyununuzun sayfasını ziyaret ettiğinizde sayfanın en başında oyunu son oynadığınız tarih, oynama süreniz ve oyundaki başarım ilerlemenizi görebileceksiniz. Sayfanın aşağısında bulunan Oyun Sonrası Özeti kısmı ile de son oyun oturumunuzun istatistiklerini tek bir başlık altında inceleme fırsatı bulacaksınız. Son oturumda kazandığınız başarımlar, düşen kartlar ve alınmış ekran görüntülerinizi artık bu bölümden görebileceksiniz. Oyun sayfasının sağında ise arkadaş aktiviteleriniz yer alıyor. Oyunu o an oynayan arkadaşlarınız ve oyuna sahip arkadaşlarınızın en son ne zaman oyuna girdiğini, oyunu istek listesine eklemiş arkadaşlarınızı bu kısımdan görebilirsiniz.
-Oyun sayfasının bu özelliklerine ek olarak bir de sizin ve arkadaşlarınızın oyun etkinliklerini, yorumlarını ve başarımlarını içeren bir zaman tüneli bulunuyor. Bu zaman tünelinde bir de ilgili oyun hakkında topluluk kısmında üretilmiş çeşitli içeriklere erişilebiliyor.
-Oyunları kategorize etme sistemi ise hayli kullanışlı hale getirilmiş durumda. Kütüphanenizde bulunan oyunları dilerseniz manüel, dilerseniz de etiketlerden faydalanarak kolayca düzenleyebiliyorsunuz.
-Görsel olarak en dikkat çekici yeniliklerden biri ise oyun kapakları hakkında. Artık bir oyunun hazır olarak gelen kapağını beğenmemeniz durumunda bunu kolayca değiştirebiliyorsunuz.
Beta sürecinin en dikkat çekici noktaları şimdilik bunlar. Bakalım bu yeni arayüz beta sürecini geride bıraktığında kullanıcıları daha ne gibi değişiklikler bekliyor olacak?