VALORANT’ın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, VALORANT’a Sor -5 Kasım’ın yayınlandığı belirtildi. Bu haftaki yazı da espor sisteminden yamalara kadar birçok konuya cevap verildi.
Yama istikrarının geleceği, espor turnuvalarını ele alış şeklimiz ve oyun içi sohbet sırasında yaşanan rahatsız edici anlara yaklaşımımızla ilgili konuşmak için karşınızdayız.
Detaylar 👉 https://t.co/GjeB19lF1V pic.twitter.com/Df1CigMo0E
— VALORANT // TÜRKİYE (@VALORANTtr) November 5, 2020
VALORANT’a Sor 5
S
Şu sıralar yamaların istikrarı gerçekten çok kötü. Neler oluyor?
C
Of, bak bu acıttı işte. Son zamanlarda yayınladığımız yamaların beklentilerimizin çok altında kaldığını itiraf etmeliyim. Bunun birden fazla sebebi var. Mesela dahili süreçlerimizde iyileştirmemiz gereken noktalara odaklanmamız, gerekli bazı soyut değişiklikler yapmamız, araçlara ve altyapıya ağırlık vermemiz gerekiyordu. Açıkçası, biraz da yavaşladığımızı söylesem yalan olmaz.
Kapalı betaya başladığımızdan beri iki haftada bir yama çıkarma temposuna ayak uydurmak için canla başla çalışıyoruz. Evden çalışmanın getirdiği sıkıntılara rağmen ekiplerimiz büyük bir tutkuyla içerik üretmeye ve bu içerikleri mümkün olduğunca çabuk sizinle buluşturmaya gayret ediyor. Planlanandan erken yayınladığımız haritamız da bu gayretin eseri. Fakat artık durup bir nefes alarak oyuncuların hak ettiği kalite düzeyine ulaşmak ve onun altına düşmemek için kendi içimizde yapmamız gerekenleri bir gözden geçirmeliyiz.
1.11 Yaması’nın çıkarttığı büyük yangını söndürdüğümüze göre (yamayı geri çektik ve tekrar yayınladık) planladığımız mükemmel içerikleri kaliteden ödün vermeden sizinle buluşturabilmek için kendi iç işleyişimizi ve araçlarımızı yakından inceleyeceğiz. Geliştirebileceğimiz yönler için de bir yol haritası hazırlayacağız. Tabii bu süreç birkaç haftamızı alacak.
Bu aşamayı mümkün olduğunca şeffaf yürüteceğiz. Böylece bizden ne gibi iyileştirmeler bekleyeceğinizi ve bize hangi konularda hesap sorabileceğinizi bileceksiniz. Tatil arası vermeden önce sürece yönelik genel bir bakış ve atacağımız adımları gösteren bir yol haritasıyla karşınıza çıkacağız.
O zamana kadar sabrınız, anlayışınız ve desteğiniz için minnettarız.
– Kıdemli Yapımcı Arnar Gylfason
S
En son yama Kuzey Amerika’daki First Strike Elemeleri sırasında oyuna eklendi fakat sonra geri çekildi. Oyuna yama yaparken espor turnuvalarını göz önünde bulunduruyor musunuz? Yaptığınız yamalar oyunu ciddi anlamda etkiliyorsa ne olacak?
C
Öncelikle bu konudaki sabrınız için teşekkür ederiz. Espor etkinliklerinin ve oyun yamalarının zamanlamasını ayarlamak çok karmaşık bir iş. Özellikle de VALORANT’ın her iki haftada bir güncelleme aldığını düşünürsek… Geliştirici Ekibi elemelerden önce tüm değişiklikleri yetiştirdiğini düşünüyordu (bunun için yama notlarının önsöz kısmına göz atabilirsiniz). Güncelleme zamanlarını kararlaştırmak için onlarla dirsek temasında çalışıyorduk. Sonra işler birden sarpa sardı ve bazı Kuzey Amerika Elemeleri salı günkü güncellemeyle çakışan bir saate kaydı.
Burada kesinlikle çok daha iyi bir deneyim sunabilirdik. Aldığımız derslerle kendimizi geliştireceğiz. Olay özetle şöyle gelişti: Yılın sonuna yaklaşırken hem Geliştirici Ekibi hem de Espor Ekibi, ana First Strike etkinliğinde beş haritada beş farklı karşılaşma oynanmasını istediği için beşinci haritamız Icebox oyuna eklendi. Profesyonel oyuncuların aşinalık kazanması için Icebox’ın en az dört hafta önceden dereceli sıraya eklenmesi gerektiğini düşünüyorduk.
Aynı zamanda, bir sonraki yamamız (1.12) First Strike’ın tam ortasına denk geleceği için sıkıntı çıkması ihtimalini en aza indirmek adına yamayı çok hafif tuttuk. Tüm bunlar yüzünden VALORANT Geliştirici Ekibi 1.11 Yaması’na normalde bir yamaya eklediklerinden çok daha fazla içerik ekledi ve bir haritayı planlanandan daha erken çıkarttı. Tüm bunlar birleşince ortaya istikrarsız bir deneyim çıktı ve nihayetinde yama geri çekildi.
Yamanın zamanlamasına gelirsek: Ana First Strike etkinliğine bir ay kaldığı için eleme programı aşırı sıkışık bir hale geldi. Eleme karşılaşmalarını doğrudan etkilemeden yama yapmak ve Icebox’ı dört hafta önceden oyuna ekleyebilmek için uygun birkaç tarih belirlemiştik. 1.11 Yaması’nı elemelerin çoğu başlamadan önce devreye sokmayı planlıyorduk ama bu planımız Kuzey Amerika Elemeleri için geçerli olamadı. Acı bir karar da olsa elimiz kolumuz bağlıyken bu şekilde ilerlemekten başka şansımız yoktu (ki yama notlarını yarışmacılarla önceden paylaştık). Günümüze gelirsek, sanırım mümkün olabilecek en kötü senaryoyu yaşıyoruz.
İlk Kuzey Amerika Elemelerinin iki farklı yamada oynanmasının önüne geçmek adına, kalan son 16 takım için özel bir sunucu açtık; böylece onların 1.10 Yaması’nda yarışmasına ortam sağlayacağız. Bu arada 2 Kasım’da 1.11 Yaması’nı hayata geçirdik. Hem espora hem de oyuna aynı anda yön vermeye çalıştığımız sırada başımıza gelen bu gibi olaylardan kesinlikle ders alıyor ve kendimizi geliştiriyoruz.
– VALORANT Espor Strateji Yöneticisi Riley Yurk
S
Uygunsuz kullanıcı adlarıyla Davranış Kuralları’nı ihlal eden oyuncuları isimlerini değiştirmeye zorladığınızı biliyorum. Peki oyun içi sohbette ağza alınmayacak şeyler diyenlere ne yapacaksınız?
C
Oyunu çıkartmadan önce sohbet olayının sıkıntı çıkaracağını biliyorduk. Fakat o zaman yeni geliştirdiğimiz sistemler henüz hazır olmadığından geçici bir sistemi devreye soktuk. Oyun çıktığından beridir de bu sistem çalışıyor.
Bugün itibarıyla en ama en kötü yazılı ve sesli sohbet tacizlerini engelleyecek bazı sınırlamalar ekledik.Bu sınırlamalar, anında tespit edilebilecek kadar bariz dil ve davranış kalıplarını algılamaya odaklı. Kısa süre önce bir de İngilizce çalışan yeni bir sohbet değerlendirme sistemini devreye soktuk. Yani bundan sonra yazılı veya sözlü sohbet kısıtlaması olan oyuncuların sayısı artabilir. Önümüzdeki aylarda sistemi daha fazla dilde destekleyecek ve tespit etme sistemini geliştireceğiz. Böylece sadece en münasebetsiz davranışları tespit etmekten öteye gidecek.
Ayrıca bir hatırlatma yapmadan geçmek istemiyorum: Ağzınızdan çıkan laflar takım arkadaşlarınızı etkiliyor. Bir karşılaşma sebebiyle insanlara sarf ettiğiniz sözler o insanların üzerinde kalıcı etkiler bırakabiliyor. Nefret söylemine, ırkçı küfürlere, diğer her türlü tehdit içeren sözlere veya zorbalığa bizim oyunlarımızda yer yok. Sohbet sınırlaması cezası yiyen oyuncular oyun içi iletişim imkânlarını daha yapıcı kullanmaları gerektiğini hatırlamış oluyor. Unutmayın, bu oyunda kazanmak da kaybetmek de takım çalışmasıyla oluyor!
Yukarıda bahsi geçen oyuncuların dışında kalan oyunculara da şunu hatırlatmadan geçmeyeyim: Davranış Kuralları’nı ihlal eden oyuncuları raporlamaya lütfen devam edin. Raporlarınızın hepsi davranış sistemimizin süzgecinden geçiyor. Raporlarınız sayesinde yapay zekâ modellerimizi geliştirmeyi sürdürüyor ve huzur kaçıran davranışlarla baş etmekte iyileşiyoruz.
– Temel Oyuncu Dinamikleri Yapımcısı Rae Edwards
Pingback: IG Rookie: "Yaşlı oyuncu statüsüne düşmemek için çok fazla çalışıyorum."