Connect with us

Counter-Strike Global Offensive

Türkiye’de Espor: CS:GO

Türkiye’de esporu inceleyeceğimiz seride ilk konumuz CS: GO!

Bu videomuzda CS: GO var! Çıktığı günden itibaren satış listelerinde sürekli olarak üst sıralarda kalmayı başarmış, esporun olmazsa olmazlarından CS: GO’nun espor tarafını ve Türkiye’deki durumu anlatıyoruz, toplanın!

CS: GO çıktığı ilk günlerde her ne kadar CS: 1.6 oyuncuları tarafından fazla sevilmese de daha sonra tekrar espor sahnesinde zirveye çıkmış bir oyun. Hatta öyle ki ilerleyen dönemde CS: 1.6 ile CS: Source oyuncularını birleştiren bir oyun haline gelmişti. GO’daki oyun motoru CS: 1.6’ya her ne kadar uzak olsa da, CS: Source ile benzerlikler gösteriyordu. Ancak her iki oyun da oldukça eski olmasından ve artık herhangi bir yenilik gelmemesinden dolayı insanlar tarafından sıkıcı bulunmaya başlanmıştı. Tam da bu ortamda CS: GO adeta bir ışık gibi doğdu ve Türk espor tarihine adını yazdırmayı başardı. Her ne kadar belli bir dönem hem oyuncu sayısı hem de organizasyon açısından düşüş yaşasa da son majorda gördüğümüz gibi hem izleyici sayısıyla hem de etkinlik içeriği ile adeta “CS: GO ölüyor mu?” diyenlere sağlam bir cevap verildi.

Avrupa ve Amerika’da CS: GO için oldukça önemli ve ödül havuzları bir hayli geniş etkinlikler düzenleniyor. Biz de diğer bölgelerde CS: GO bu kadar ilerlemişken, ülkemizde neden bir türlü gelişemedi sorunsalını inceleyeceğiz. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan, Türkiye’de espor anlamında neden çok büyük ivmeler kazanamıyoruz bunu maddeler halinde inceleyelim.

 

1) Organizasyonlar

Avrupa’da birçok takım organizasyon olarak yürüyor. Yani sadece CS: GO değil, diğer oyunların da takımlarına sahipler. Bu da turnuvalarda gösterdikleri başarılara göre ek gelir anlamına geliyor. Ve sadece turnuvalardan gelen gelirler ile değil ekipman, tekstil ve aksesuar satışları ile de önemli bir ek gelire sahipler. Tabii bunlar hemen gerçekleşmiyor. Öncelikle bir yatırımcının bunu üstlenmesi ve takıma güvenmesi şart. Yani bir yatırımcının takımı sahiplenip, o takımı adeta bir şirket gibi yönetmesi gerekiyor.

Avrupa’da büyük ölçülü her takımın gaming house dediğimiz antrenman yapabildikleri ve beraber zaman geçirdikleri bir oyun evi bulunuyor. Bu oyun evlerinde takım sahiplerinin oyunculara bootcamp yani antrenman yapabilecekleri bir ortamı sağlaması gerekiyor. Bunlar arasında en temel olarak bilgisayar, mouse, klavye ve diğer oyuncu ekipmanlarından bahsedebiliriz. Tabii takım sahibinin görevleri sadece bunlarla sınırlı değil. Oyuncuların yemek, ihtiyaç ve seyahat masraflarının da aynı şekilde karşılanması gerekiyor.

Ülkemizde zaten CS: GO için sayılı organizasyon var. Bu organizasyonlar arasından da başarılı, oyun evi bulunan sadece üç takım var: Space Soldiers , Royal Bandits ve Dark Passage. Yani buradan da anlaşılacağı gibi Türkiye’de ciddi bir yatırımcı ve organizasyonlaşma sıkıntısı bulunmakta. Bir takımı alıp, CS: GO alanına yatırım yapmak isteyen iş adamları maalesef çok zor bulunuyor. Bu da Türkiye’de esporun gelişmesine büyük bir darbe indiriyor.

2) Turnuvalar

Bir ülkede esporun gelişmesini istiyorsanız, o bölgede oyunculara veya takımlara imkanlar sağlamanız gerekiyor. Bu imkanlar tabii ki sadece gaming house ile sınırlı değil. Oyunculara para kazandıracak ve kendilerini geliştirme imkanı sağlayacak turnuvalar da düzenlenmesi gerekiyor. Avrupa’daki birçok turnuvada en aşağı 10 bin dolar ödül dağıtılması, hem takımları hem de bu oyundan para kazanmak isteyen oyuncuları daha fazla oynamaya ve çalışmaya teşvik ediyor. Maddi beklenti sadece oyuncuları değil aynı zamanda bu oyuna yatırım yapmak isteyen insanları da daha fazla çekiyor.

Oyuncuları ve takımları çekecek yeterli ödül havuzu bulunan büyük turnuvaların düzenlenememesi, maalesef espor adına diğer bölgelere göre geri kalmamıza neden oluyor. Oldukça az sayıda düzenlenen bu turnuvaların ödül havuzu ya hiç olmuyor ya da sadece ekipman veya 1,000 TL’yi çok da geçmeyecek şekilde oluyor. Bu da doğal olarak profesyonel olarak bu işi yapan takımları ülkemizdeki turnuvalardan uzaklaştırıyor. Bu sorunu çözebilmemiz adına daha fazla turnuva düzenlememiz gerekse de iş sadece turnuva düzenlemekle de kalmıyor. Düzenlenen turnuvaların da oldukça kaliteli ve profesyonel şekilde yönetilmesi gerekli. Maalesef bugün yaşadığımız sıkıntılardan biri de bu. Düzenlenen az sayıda turnuvalarda izlediğimiz kadarıyla yurt dışında gördüğümüz kalite ve profesyonellik pek bulunmuyor. Bu konuda turnuva organizatörlerine aslında büyük bir yük biniyor. CS: GO organizasyonlarına sadece maddi gelir olarak bakmayıp, esporun gelişimi adına daha kaliteli ve daha fazla olacak şekilde yaparlarsa eminiz ki espor bir adım daha öteye gidecektir.

3) Sponsorlar

Sponsor kriterini bir takım için olmazsa olmazlar arasında gösterebiliriz. Sponsorlar takım sahiplerinin üzerlerine hem yeni yükler bindirip hem de birçok yükü alırlar. Nasıl mı? Bilgisayar sponsoru, forma sponsoru, ekipman sponsorları; takımların cebinden çıkacak olan parayı büyük ölçüde azaltır. Ancak Türkiye’de yıllardan beri süre gelen bir sponsor sıkıntı yaşanıyor. Sadece takımlara değil turnuvalara da sponsor bulmak neredeyse imkansız durumda. Tabii tek taraflı bakmamak gerek: Sponsor olabilecek firmaların sektöre ve yapılan işin kalitesine ilgi duymaması da sponsor sorununun yaşanmasında önemli bir kriter.

Aslında sponsorları çekecek olan oyunların topluluğudur dersek yanlış olmaz. CS: GO, Türkiye’de oldukça fazla takipçiye ve oyuncuya sahip olduğu için sponsorların topluluk adına herhangi bir sıkıntısı bulunmuyor. Genel anlamda işin medya ve turnuva boyutundaki temel sıkıntı, bu büyük CS: GO topluluğunu organizasyonlara çekememek. Burada yine organizatörlere iş düşüyor: CS: GO oynayanların turnuvalara daha fazla ilgi göstermelerini sağlamak gerekiyor. Bugün ülkemizin en önemli CS: GO turnuvalarından olan ESL Türkiye Şampiyonası yayını 500’den fazla izlenmese de Space Soldiers’ın birçok maçındaki sohbet ekranı Türkçe yazılarla adeta yıkılıyor. Sadece buradan bakarsak bile topluluğun var olduğunu ama bu topluluğun ülkemizdeki diğer takımlara, turnuvalara ve oyunculara ilgisi olmadığını görüyoruz. Daha kaliteli CS: GO etkinlikleri, topluluğu da yerel bir organizasyona bağlayacak ve böylece insanların ilgisi artıkça sponsorların destek olma isteği de aynı ölçüde artacak. Türkiye’deki CS: GO’nun gelişimi özetle organizasyonların profesyonelleşmesi, daha kaliteli organizasyonların gerçekleşmesi ve kaliteli işler ortaya koyan medya platformlarının öne çıkmasıyla başlayacak.

Bu maddelerin sağlanması adına Türk espor camiası birlik olursa ülkemizde sadece CS: GO değil bir çok oyun gelişecektir. Umarız Türk Esporu adına ilerleyen dönemler de ciddi atılımlar görürüz.

Çocuk yaşta espor haberleri yazmaya ve espor etkinlikleri yönetmeye başlamış bir espor tutkunu. Ayrıca sıkı bir Göztepe taraftarı!

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Counter-Strike Global Offensive